Annons

HQ och moralen

Ledare • Publicerad 31 augusti 2010

Finansmannen Mats Qviberg har många gånger kritiserat ägarlösa företag för att vara ineffektiva och han har också vänt sig mot trenden med att företag tar ett socialt ansvar. Moralpredikanter har han kallat dem. Nu faller hans eget bolag HQ-bank samman som ett korthus, och den stat som alltid kritiseras av marknadslibertarianer, kan via insättningsgarantin komma att stå för en del av notan om banken försätts i konkurs.

De pengarna belastar dock inte direkt skattebetalarna, utan insättningsgarantin finansieras av bankerna via avgifter. Ytterst är det i vart fall statliga regler som kan komma att rädda många av HQ banks kunder som svikits av sin egen bank. Och när bankens högt betalda tjänstemän handlade med spararnas pengar hade det nog inte skadat med lite moralpredikningar om personligt ansvar, girighet och lagar.

Riktigt illa för trovärdigheten för finansmarknaden hade det varit om Carnegie hade köpt HQ-bank. Det var ju Carnegie som staten tvingades rädda efter år av anmärkningsvärda affärer och ett extremt risktagande. Även om få personer direkt berörs av händelserna i banken blir konsekvenserna stora. Flera banker är exponerade mot HQ - och det berör flera stora börsbolag. Att en bank ägd av ett börsnoterat företag med fler av landets mest rutinerade finansmän i toppen under många år de facto inte uppfyllt regelverket för att vara bank riskerar att urholka trovärdigheten både för börsaktörer och offentliga granskningsmyndigheter. Nu har i vart fall Finansinspektionen agerat resolut - och frågan är moralpredikningarna kommer att höras i skuggan av väntade stämningar.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons