Annons

Hur dyr blir elen när kylan kommer?

Pristoppar på grund av efterfrågan är en sak, men när tillgången är dålig har något gått på tok i energipolitiken.
Ledare • Publicerad 8 september 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

En intressant trend är att elpriset i Sverige de senaste åren får en topp i sommarvärmen. Det har sannolikt med värmepumparnas framgångar att göra. Och förstås, de höga sommartemperaturerna och våra förväntningar om att kunna köra på med livet utan påverkan från väder. Kort sagt, Sverige är på väg att bli ett luftkonditioneringsland bland andra.

Men det höga elpriset i Kronoberg och södra Sverige just nu beror knappast på fläktar och pumpar som motarbetar värmen. Ändå importeras just nu el från tyska och polska kolkraftverk. Den vindstilla måndagen innebar att vindkraften i södra Sverige gick på tretton procent av sin kapacitet.

Annons

Det är skillnad på pristoppar som beror på hög efterfrågan och på pristoppar som beror på bristande tillgång. Det senare vittnar om en sårbarhet som hade kunnat undvikas.

Det kommer bli tätt mellan snurrorna om vindkraften skall stå för elen i Kronoberg.
Det kommer bli tätt mellan snurrorna om vindkraften skall stå för elen i Kronoberg.Foto: Christian Charisius

För att nå regeringens mål om trettio TWh per år från vindkraften måste fler än tretusen vindkraftverk byggas i södra Sverige. En sådan utbyggnad är inte realistisk med tanke på det småskaliga ägande som präglar jord och skog i Götaland. För att bättra på förutsättningarna för att nå detta mål vill Miljöpartiet få till en snabbutredning för att ta bort veto-rätten för grannar till planerade vindkraftsparker. Men även med så drastiska grepp skulle expansionen ta lång tid just på grund av att det är så många och små fastighetsägare man måste förhandla med.

Så kommer elpriset att se ut när man har svårt att omfördela vattenkraften från norr och när man avvecklar kärnkraften i Götaland. Vindstilla och molniga dagar kommer att märkas.

Ett högt elpris gör småskaliga lösningar mer tilltalande. Samtidigt är ett högt elpris en effekt just av att vi avvecklar de pålitliga energikällorna. Vind- och solkraft ser bättre ut i sitt eget ljus.

Vintern betyder högre elpris, det gör också vårt ökande elberoende. Den gröna omställningen går hittills till stor del på elektricitet. Det imponerar inte att företag som har fullt upp med att tänka ut nya gröna lösningar för vårt samhälle skall behöva oroa sig för om elen räcker eller för om man har råd att hålla maskinerna igång. Det är heller inte rationellt att vi med fantastisk tillgång till vattenkraft importerar kolkraft från kontinenten. En grön industrination måste kunna omfördela resurser inom landets gränser.

Kronoberg har en hög andel exportföretag i länet. Det ställer krav på god tillgång till el. Det betyder både förutsägbar och prisvärd el. Det kommer att behövas ett politiskt omtag för att se till så att det blir en verklighet. Vindkraften räcker inte och kommer att ta för lång tid att bygga ut, den är dessutom inte tillräckligt pålitlig.

Priset på el lär nå nya rekordnivåer i vinter när det som vanligt blir kallt. Med nya luftkonditioneringsvanor på somrarna får vi en topp även då. Det beror på efterfrågan. Värre är att vi även hamnat i en situation där bristande tillgång kan skapa höga priser. Det vittnar om att energipolitiken haft fel fokus.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons