Annons

Hur ser Jonas Sjöstedts vägval vänster ut?

Ledare • Publicerad 12 december 2011

Till slut rann initiativet ut i sanden. Det var kritikerna mot Lars Ohly, många av dem pragmatiker som deltagit i förhandlingarna med Göran Persson under hans regeringsår, som initierade den ekonomiska föreningen Vägval Vänster. Tilltron till vänsterns partiledning hade raserats. Det vanliga hänsynstagandet framför allt i utrikespolitiska frågor till väljare med tydliga kommunistiska preferenser irriterade de röd-gröna pragmatikerna. Men uppgivenheten tog över, 2007 lades Vägval Vänster i en malpåse som sedan aldrig kom att öppnas. Alla försök till förändring ledde fram till motsatsens ideologiska återfall.

Vänsterpartiets förnyelseprocess stoppades inte bara av att förnyarna tröttnat, utan också av att partiet som tidigare varit regeringsunderlag till Socialdemokraterna hamnade i opposition. Likt Socialdemokraterna under Mona Sahlin valde vänstern att koncentrera arbetet på oppositionsrollen och ett rödgrönt samarbete istället för att diskutera ideologi och budskap. Lars Ohlys vägval blev Vänsterpartiets vägval.

Annons

Nu hoppas förnyare och pragmatiker tillsammans med tämligen breda vänstergrupper på Jonas Sjöstedt som partiledare. En oenig valberedning föreslår honom, sedan han gjort något så ovanligt som att utmana den sittande partiledaren. Det strider mot en outtalad norm i ett kollektivistiskt inriktat parti. Varken framgångar eller bakslag bör förklaras med partiledarens prestation och person, vilket kan te sig som paradoxalt. Efter flera vallförluster i följd är det få - till skillnad från andra partiet - som talar om behovet av en kursomläggning. Det är kravet på Ohlys avgång från partidistrikt som dominerat.

Sjöstedts agerande och den kandidatturné som genomförts visar emellertid på en modernisering av partiet - även om V faktiskt redan förra gången det var partiledarval lät kandidaterna åka till bland annat Växjö. Frågan är dock hur mycket av Vägval Vänster-energin som överlevt? Att döma av minoriteten i valberedningen finns det en stor intern opinion för ett vänster-vänster vägval. Sjöstedt pratar miljö, bostäder och arbete - hans utmanare Rossana Dinamarca fäster istället vikt vid systemskiftesfrågorna, som sextimmars arbetsdag med stora konsekvenser för den ekonomiska tillväxten. Hur stor den opinionen är på den kommande kongressen blir avgörande för Jonas Sjöstedts möjligheter att förändra Vänsterpartiet.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons