Annons

Hyresmarknaden måste bli friare

Det finns vissa ord som normalt sett associeras med någonting dåligt - marknadshyror är ett exempel. När begreppet förs fram i den politiska debatten avfärdas det raskt av kritikerna.
Ledare • Publicerad 27 juni 2014

Den vanligaste föreställningen är att marknadshyror skulle leda till skenande hyror och där de som inte har råd skulle få nöja sig med ett unket källarrum i förorten. Det är en förenklad och felaktig föreställning som främst bygger på myter och lösa antaganden.

Hyresgästsföreningen spär på mytbilderna kring marknadshyror när man idogt försvarar den nuvarande hyresregleringen, vid namn "bruksvärdesprincipen". Principen utgår från att en hyra ska vara "skälig" och bestämmas utifrån olika faktorer, till exempel storleken på lägenheten, planlösning, reparationsstandard med mera. När hyrorna regleras till en alldeles för låg nivå blir det inte längre lönsamt för byggbolagen att producera hyresrätter eftersom överskotten och möjligheterna till ytterligare investeringar blir minimala. Vips står bostadsbristen runt hörnet. Varför ska den fria prisbildningen gälla för exempelvis mat och kläder, men inte bostäder? Det är konstigt.

Annons

Enligt en uppmärksammad rapport presenterad av Boverket menar utredarna att bruksvärdessystemet stoppar upp marknaden. Detta förklaras av att bristen på bostäder i kombination med låga hyror gör att de personer som tilldelas ett förstahandskontrakt inte släpper det i första taget. Det skapar i sin tur allt färre flyttkedjor och mindre dynamik på hyresmarknaden. Boverket hävdar i samma rapport att det främst är personer som har det svårt att komma in på bostadsmarknaden som skulle gynnas av en mer marknadsmässig hyressättning eftersom människor på friare bostadsmarknader tenderar att vara rörligare.

Bland riksdagspartierna är motståndet mot marknadshyror brett, främst bland oppositionspartierna. Men även Fredrik Reinfeldt meddelade i en intervju i DN (26/6) att ett införande av fri hyressättning inte var aktuellt, detta trots Boverkets rapport. Däremot har både Centerpartiet och Kristdemokraterna öppnat upp för diskussion i frågan.

Ett införande av marknadshyror skulle realistiskt sett inte kunna ske över en natt, men en successiv övergång hade varit lovvärd. Trots marknadshyrans otäcka och falska mytbilder är det hög tid att vi nu vågar diskutera alternativ till nuvarande system som bevisligen endast skjuter bostadsmarknaden i fortsatt sank.

Max Törnqvist
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons