Annons

Icke-nyheten om Palestinaflaggan

Nu meddelar Tidningarnas Telegrambyrå, TT, i en braskande rubrik att det är ”bekräftat”: Palestinska flaggor kommer inte att accepteras inne i Malmö arena under Eurovision Song Contest. Flaggorna ”stoppas”!
Ledare • Publicerad 2 maj 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

TT underförstår alltså att det skulle ha gått runt ett rykte om att ledningen satt sig i ett möte och fattat detta kontroversiella beslut - som nu visar sig stämma! Men sanningen visar sig vara mindre dramatisk när man synar Göteborgs-Postens redogörelse. Ledningen för arrangemanget tydliggör att inga politiska budskap eller symboler över huvud taget är tillåtna. Endast de deltagande länders flaggor (och Pride-flaggan) får tas in, av princip.

Och det är alltså inget nytt beslut. Det är samma regler som tidigare som gäller även år.

Annons

TT:s upphetsning handlar alltså om en icke-nyhet: att reglerna inte ändras just i år till förmån för propalestinska demonstrationer. Så kommer frågan: ”Men, om man vänder på det: Hade det inte känts bra om folk hade kunnat ha med sig Palestinaflaggor som en solidaritetshandling gentemot några som lider i ett krig?”

”TT:s upphetsning handlar alltså om en icke-nyhet: att reglerna inte ändras just i år till förmån för propalestinska demonstrationer.”

Eller, om man vänder på det: kan inte TT bearbeta sina propalestinska känslosvall inom personalvårdens ramar i stället för att besvära allmänheten? Men nu sveper rubriker runt om att det är ”bekräftat” att flaggan ”förbjuds”.

MALMÖ 20231014 
Under lördagen genomfördes ett demonstrationståg mellan Gustav Adolfs torg och Möllevångstorget i Malmö till stöd för det palestinska folket i Gaza. 
Foto: Johan Nilsson / TT / kod: 50090
MALMÖ 20231014 Under lördagen genomfördes ett demonstrationståg mellan Gustav Adolfs torg och Möllevångstorget i Malmö till stöd för det palestinska folket i Gaza. Foto: Johan Nilsson / TT / kod: 50090Foto: Johan Nilsson/TT

Som av en händelse presenterades samma dag en rapport från Segerstedtinstitutet signerad Mellanösternexperten Anders Persson som varnar för en kraftigt ökad antisemitism i Sverige och Europa. Institutet varnar för att vågen kan hålla i sig och bestå i årtionden beroende på hur kriget i Gaza utvecklas. Man har (förstås) observerat en kraftig ökning av antisemitism i Sverige sedan Israel gick till attack mot Hamas efter massakern den sjunde oktober.

Här kan man skjuta in att institutets perspektiv är väl snävt. Antisemitismen har ökat i Sverige under flera år men ökningen över tid har inte varit en direkt följd av Israels agerande utan av att Sverige har importerat antisemitism från Mellanöstern. Även numerären spelar roll för antisemitismens utbredning.

Man kan också tillägga att det inte endast handlar om Europa. Även USA har under några veckor nu uppvisat chockerande antisemitiska uttryck. Upploppen vid amerikanska universitet har blottlagt en antisemitism få trodde hade jordmån i landet. Häromdagen blev en ung judisk kvinna misshandlad till medvetslöshet under en av våldseruptionerna.

Som förevändning för universitetsockupationerna har studenter rest kravet att lärosätenas ledning skall avbryta alla former kontakt med Israel. Uppgifter gör gällande att Brown University nu har gett med sig och kommer göra just detta - samt underkasta sig ”andra krav”.

Det kommer förstås tjäna som inspiration för demonstranter över hela västvärlden, inklusive Sverige. Det var nog bra att de ansvariga för Eurovision inte bjöd på sensationen att plötsligt tillåta Palestinaflaggor.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons