Annons

Ideologisk strid om fängelser

Under 2022 var antalet åtal mot ungdomar i åldrarna 15-17 år 53. Alltså åtal för riktigt grova saker som mord, mordförsök eller mordplaner. Men 2023 hände något. Åtalen mer än fördubblades, visar siffror från Åklagarmyndigheten. De var uppe i 134 stycken.
Ledare • Publicerad 6 februari 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Nu vet vi att 2023 var ett år av ovanligt hårda gängkonflikter. Men det är inte hela sanningen. Det var också ett år då regeringen aviserade tydliga ambitioner att ta i med hårdhandskarna mot kriminaliteten. Det har sannolikt också satt sina spår.

Annons

Anekdotiskt konstaterade polischefen för Polisregion Väst samma dag som siffrorna slogs upp i medier att antalet häktade hos dem nu var 404 personer. Tidigare har man aldrig nått upp till 400.

Ingen tror väl att den grova brottsligheten kommer att lugna ned sig framöver, bara sådär av sig själv. Allra minst regeringen och därför har man som bekant aviserat en radikal utbyggnad av landets fängelsekapacitet. I Dagens Nyheter skildras hur justitieminister Gunnar Strömmar besöker Kumlaanstalten och hur kapacitetsuppbyggnaden är tänkt att gå till.

I dag har Sverige förmåga att hålla 6 147 intagna. Men ambitionen, eller Kriminalvårdens prognos, är att om vi de närmaste åren bygger ut för brinnande livet så har vi år 2033 35 000 platser. Anledningen är att fler döms till fängelse i stället för andra påföljder och att fängelsestraffen har blivit längre - effekter av Tidösamarbetet. Lägger man till det utsikterna att rättsväsendet får resurser att döma allt fler framträder matematiken bakom utbyggnaden.

Foto: Per Knutsson/TT

Kriminalvården varnar för att det kan bli alltför svårt att uppnå de där 35 000 enligt plan. Men som vi har skrivit här förut - man får inte rädas tanken att hyra fängelseplatser utomlands.

”Men som vi har skrivit här förut - man får inte rädas tanken att hyra fängelseplatser utomlands.”

Regeringen skall heller inte rädas den debatt som med all säkerhet kommer att omge processen. Det kommer inte främst vara fråga om praktiska eller ekonomiska invändningar utan ideologiska. Vänsterns bildsättning av kriminella som offer för omständigheter och av högern som repressiv kommer all säkerhet färga kritiken. Förebådelse kunde ses i går då en professor i statsvetenskap öppet anklagade Strömmer för att vara glad över själva idén att folk är i fängelse.

Länge var det ett svenskt straffrättsligt axiom att man skall försöka göra något annat av kriminella än att sätta dem i fängelse. Det är förbi nu men det är alltjämt en mental utgångspunkt i offentligheten. Släpp fångarna loss det är vår - instinkterna sitter djupt i delar av det politiska Sverige, skjutningar och sprängningar till trots.

Man skulle kanske kunna säga att vi med den här omläggningen närmar oss en europeisk normalitet. Men sanningen är tyvärr att den grova brottsligheten i Sverige är onormalt hög, och det borgar i sin tur för att vår kriminalvård kommer att sticka ut i sin omfattning. Men vi har inget annat val än att vänja oss vid en krass verklighet.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons