Annons

Indirekt eller ingen demokrati i Ljungby?

Ledare • Publicerad 26 mars 2012
Foto: Lena Gunnarsson

Som Ljungby röstar, röstar Sverige lyder ett bekant talesätt. Det stämmer inte när det gäller riksdagsopinionen. Centern är till exempel betydligt starkare i Sunnerbokommunen än i riket som helhet. Låt oss hoppas att Ljungby inte ses som något annat än ett varnande exempel när det gäller röstning och lokal demokrati.

I går gick 28 procent av de röstberättigade kommunmedlemmarna till valurnorna för att ta ställning till om de tre nedlagda skolorna i Kånna, Södra Ljunga och Torpa åter ska öppna i kommunal regi. I alla andra sammanhang brukar valdeltagandet ses som en värdemätare på demokrati och legitimitet. Grundlagsutredningen diskuterade också frågan. När politikerna ska ta ställning till folkomröstningsresultatet kan valdeltagandet "vägas in". Märkligt nog har hela frågan om valdeltagande annars tonats ner i frågan om lokala folkomröstningar. När Uppvidinge röstade år 2002 för ökad valfrihet i familjepolitiken gick 55 procent av väljarna till vallokalerna. Ett astronomiskt deltagande i förhållande till skolomröstningen i Ljungby. Men lågt i relation till det allmänna kommunalvalet i Ljungby. Då röstade 80 procent av väljarna.

Annons

Det betyder inte att väljarna som gräddade våfflor på våffeldagen eller i det vackra vårvädret krattade i trädgården tar ansvaret för demokratin med en klackspark. Lokala folkomröstningar kan användas vid till exempel förslag om kommunsammanslagning. I detaljfrågor är de däremot mindre lämpliga.

Nu blev det en majoritet för en återöppning av skolorna. Ja-linjen fick nästan sex av tio röster. Hamneda/Kånna/Södra Ljunga röstade 84 procent för ett återöppnande av skolorna, i Ljungby centrum var majoritetens uppfattning den omvända. Valdeltagandet var föga förvånande betydligt höge i de kommundelar som direkt berörts av nedläggningarna. Fast inte ens i Hamneda/Kånna/Södra Ljunga valde hälften av väljarna att rösta.

Här har vi ett ytterligare problem med lokala omröstningar. De folkvalda har ett helhetsansvar. Med ett omröstningsresultat i strid med ett av fullmäktige fattat beslut får kommunen dubbla majoriteter.

Den lilla majoritet som vann folkomröstningen med ett lågt valdeltagande har inte budgetansvaret. Återöppnas skolor är det nya prioriteringar som ska genomföras - och kanske reses nya krav på folkomröstningar. Det var nog inte denna utveckling grundlagsutredningen hoppades på när den föreslog ett underlättande av lokala folkomröstningar.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons