Annons

Inga scoop väntas från presstödskommittén

Alla ska utredas om presstödet, utom dess framtida existens. Ungefär så kan direktiven till den parlamentariska kommitté under ledning av Hans-Gunnar Axberger som ska utreda presstödet sammanfattas.
Ledare • Publicerad 17 december 2011

I dag driver ingen frågan aktivt att den halva miljard som främst andra- och endagarstidningar mottar i statligt stöd ska avvecklas. Att presstödet överlevt hänger också samman med att de politiska partierna själva är aktörer. Det är Socialdemokrater och Centerpartister som historiskt stått bakom systemet, inte minst beroende på att S och C-märkta tidningar varit de stora mottagarna. Men om moderater och folkpartister ofta talat för att systemet skulle avskaffas hör det till bilden att flaggskeppet Svenska Dagbladet mottagit 50 miljoner kronor per år i stöd samt att Folkpartiets egen tidning Nu är finansierad av skattemedel.

Det traditionella motargumentet mot presstöd, att den tredje statsmakten växer samman med den första och den andra har i vart fall inte visat sig stämma i Sverige. Värmlands Folkblad hyllar inte regeringen Reinfeldt. Men argumentet att mångfalden säkras är på ett generellt plan heller inte giltigt. Idéer och uttryck som inte själva överlever på marknaden kan mycket väl få ett visst stöd, på samma sätt som partier, folkrörelser och tidskrifter gynnas. En lägre skatt ska inte ses som en subvention, men den lägre momssatsen för tidningar hör till bilden. Det ligger i demokratins intresse att den fria pressen har goda villkor.

Annons

Utan presstödet som följer med affärerna hade sannolikt inte koncerner som Gota Media köpt konkursmässiga S-tidningar, läs Östra Småland, som därmed överlevt. Men presstödets forna arkitekter hade knappast tänkt sig att stöd till ett fåtal andratidningar skulle utbetalas till lönsamma koncerner.

Kommitténs svåraste fråga är dock att utreda om ett demokratikriterium kan inrättas som ett villkor för stöld. Bakgrunden är att Nationaldemokraternas tidning numera får närmare två miljoner kronor i stöd från staten, sedan pressorganet uppfyllt reglerna om antalet prenumeranter. Att ersätta grundlagens yttrandefrihet och specifika prövning med en politiserad värdegrund som utgångspunkt för om presstöd ska beviljas är således knappast möjligt och inte heller önskvärt.

Det är riksdagspartiernas val att hela tiden minska upplagevillkoret för presstödet som banat väg för Nationell Idag. Gränsen för stöd ligger i dag vid en betald upplaga på löjligt låga 1500 exemplar. Till bilden hör också att vänstertidningen ETC startar likartade tidningar på olika håll i landet uppmuntrade av presstödet. En överdriven generositet skapar nya knutar som presstödskommittén kommer att få mycket svårt att lösa.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons