Annons

Ingen populism i Ullared

Medan Socialdemokraternas Stefan Löfven talade i huvudstadens centrum ställde sig Kristdemokraternas Göran Hägglund på en scen utanför varuhuset i ett soldränkt och välbesökt Ullared.
Ledare • Publicerad 11 augusti 2014

För en stund blev kommersialismens tempel en del av det offentliga rummet när förvånande kundvagnskörande söndagshandlarna inledningsvis fick höra ett tydligt fördömande av den otäcka antisemitism som gror också i Sverige.

Valet av mötesplats var naturligtvis ingen slump. De övriga företrädarna för Alliansens har eller ska också framträda i någon av landets två största städer. När sommartal hålls i kustparadis och huvudstad finns det anledning att påpeka att Sverige är större än så. Göran Persson stod på sin tid mot trenden och talade alltid i Katrineholm som en påminnelse om Socialdemokratins kopplingar till folkrörelsen.

Annons

Göran Hägglund som under förra valet talade om "Verklighetens folk" - människor utanför storstäder som mästras av eliter - väljer Ullared som också bör förknippas med entreprenörskap, småföretagande och ungdomar i arbete. Det är platser som denna som kommer att drabbas om en eventuell S-styrd regering avskaffar arbetsgivarrabatten för ungdomar, slog KD-ledaren fast.

Medan Socialdemokraterna och Moderaterna brukar tappa stöd i valrörelsen vinner Kristdemokraterna vanligen väljare när partiets politik granskas. Efter EU-valet kan också Hägglund föra sin kampanj mer ostört från negativa spekulationer om att partiet kan ramla ur riksdagen. Den feministiska agenda som präglar de rödgrönrosa partierna utspel just nu ger också Hägglund en välkommen fiende när valdagen närmar sig. KD-ledaren tvekade inte att uppmärksamma hoten om en tvångsuppdelning av föräldraförsäkringen som en följd av ett eventuellt regeringsskifte. Familj och välfärd ser ut att bli det återkommande temat under veckorna som följer.

Hur valvinnande frågan om att föra ansvaret för sjukhusen från landstingen till staten är återstår dock att se. Kristdemokraterna har haft svårt att få pay-off för sin sjukvårdspolitik, trots reella förbättringar för patienterna. Köerna är kapade, vårdcentralerna fler och insatser har riktats till kroniskt sjuka. Det finns emellertid en föreställning om att den egna vårdcentralen är bättre än någonsin, medan någon annan har fått det sämre.

Tidigare har Göran Hägglund talat om att specialistsjukvården bör föras till staten, i går gick KD-ledaren alltså längre och lanserade vad han kallade "århundradets sjukvårdsreform". Men för bara några år sedan när ansvarskommittén föreslog färre sjukvårdsregioner rådde närmast konsensus om att sjukvården behövde reformeras. Skillnaderna i vård mellan landstingen är i dag oacceptabelt stora. Hägglund kunde för övrigt lägga till att skillnaderna mellan skattesatserna i Sveriges kommuner och landsting också måste sägas vara oacceptabla. Andra delar av den offentliga sektorn, läs polisen, skolan och integration av nyanlända, präglas också av starkare eller mer central statlig styrning. Polisen centraliseras till en myndighet, kraven är många på att lärarna åter ska bli statligt anställda. Och i Norge har också en liknande reform genomförts gällande sjukvården.

Det märkliga är därför att KD-ledaren är tämligen ensam om att tala om den framtida sjukvårdsorganisationen i landet. I en valrörelse där andra lovar pengar är det också ett sätt att ta ansvar. Ullaredsbesökarna fick alltså inte höra blott något lättsmält budskap, om någon nu förväntat sig det. Ej heller spenderade KD-ledaren några pengar i sitt tal - när krona för krona-principen gäller är budgetutrymmet för allianspartierna begränsat. Det var i vart fall inte i Ullared som det gavs några populistiska besked i går.

Martin Tunström

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons