Annons

Ingen tid för öppenhet

Det annars så USA-kritiska partiets kongress var inte så lite amerikaniserat när Håkan Juholt valdes som ordförande för knappt ett år sedan, till tonerna av Junkie XL:s remix av Elvis a little less conversation, a little more action please.
Ledare • Publicerad 24 januari 2012

En version som för övrigt fick stort genomslag med filmen Ocean?s eleven, vars handling kretsar kring ett gäng skurkar.

Med Juholt blev det lite för mycket av alla ingredienser. Som professorn i journalistik, Kent Asp, påpekar i Göteborgs-Posten har journalistiken inte varit tuffare än under tidigare decennier. Det handlar i det här fallet, för att citera honom, om politisk inkompetens.

Annons

Inget tyder på att det återigen blir en cowboy med vana att skjuta från höften.

Den socialdemokratiske partisekreteraren Carin Jämtin ägnade gårdagen åt att tala om processen. Alltså inte Processen, som kan läsas som en allegori över hur obegripligt livet är, utan om den - för många obegripliga - process som nu pågår inom Socialdemokraterna.

Två spår går att urskilja, men med samma troliga utfall. Partistyrelsen får på fredag ta ställning till om en extra partikongress ska hållas i år (snabbspåret) eller om man ska invänta den ordinarie kongressen nästa år. Oavsett vilket lär en partiledare bli utsedd, möjligen före veckans utgång, som därefter prövas av kongressen. Eftersom det sista man önskar är ett tillfälligt ledarskap tyder allt på att den person som ombeds att leda partiet också kommer att stå som statsministerkandidat i valet 2014.

Att medierna nu fylls av toppnamn som avböjer att bli partiledare har sin botten i en partikultur som säger att man ska inte förhäva sig själv, utan lyftas fram av andra. Så har det också av tradition varit inom andra partier. Personer som säger nej i intervjuer kan säga ja till en valberedning.

Utåt skickar det märkliga signaler. Det är också anledningen till de senaste primärvalsliknande partiledarvalen inom Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Att välja en procedur har kommit att bli ett politiskt val. Ett galleri av kandidater ses tecken på styrka och öppenhet.

Socialdemokraterna hade kunnat välja samma tillvägagångssätt, om det inte vore för den djupa kris partiet befinner sig i. Efter att ha ägnat sig åt interna problem ända sedan Mona Sahlin avgick kort efter valet 2010 finns en längtan efter stabilitet. Därför blir det troligen heller inga kandidatturnéer runt om i landet, utan en partiledarkröning regisserad av partiets inre krets.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons