Annons

Ingen valfrihet utan vinst

Svenska folket har en motsägelsefull inställning till vinstuttag i privata välfärdsföretag.
Ledare • Publicerad 10 juni 2014
Foto: 

Flera mätningar visar att en klar majoritet är emot vinster. Ett aktuellt exempel är den årliga SOM-undersökningen som visade att 70 procent var emot vinstuttag i skattefinansierad verksamhet. Däremot är samma andel av de tillfrågade positiva till valfriheten i välfärden, vilket i sig är ett resultat av konkurrensutsättning. Man vill alltså ha kakan och äta den.

Även i Kronoberg kan dessa strömningar skönjas. SR publicerade igår en mätning gjord av Novus som visade att 25 procent av de tillfrågade sade blankt nej till vinstuttag. Därutöver ville nästan 70 procent se någon form av begränsning, något som kan tolkas som att gemene kronobergare inte vill att vinsten ska trumfa kvaliteten. Vilket ju är en sympatisk åsikt.

Men vad som däremot glöms bort i debatten är att aktörerna i välfärdsbranschen konkurrerar med kvalitet, inte med lägsta pris. Lycksökare som endast vill tjäna storkovan blir därför kortlivade om de är oförmögna att leverera kvalitativa tjänster. Debatten om välfärden skulle gynnas av att diskutera kvalitet framför vinst eftersom det första är en förutsättning för det andra.

Max Törnqvist
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons