Annons

Inget vanligt klotterövergrepp

Det har nu gått några dagar sedan Stockholms finansregionråd Irene Svenonius fick sitt hem vandaliserat av vänsterextremister. Antifascistisk aktion (AFA) hade ju sprejat fasaden på hennes hus. Men nu är det just gårdagens nyhet som om ingenting har hänt.
Ledare • Publicerad 5 maj 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Till saken hör förstås att Svenonius är moderat och förövarna vänster. Hade ett socialdemokratiskt landstingsborgarråd blivit utsatt för samma sak av högerextremister hade det blivit ett annat ljud i skällan. Så fungerar Sverige.

Det är irriterande. Och inte minst de kommentarer som underförstått att det ju inte var så allvarligt. Det var ju bara klotter….

Annons

Det är faktiskt riktigt. Det var bara klotter. Och inget egentligt hot. ”Avgå” var enda budskapet. Vilken skitunge som helst kan ha samlat mod på fyllan för att smyga dit och spreja och sedan låta sig hyllas av sina medelklasskompisar i AFA. Och det går att tvätta bort.

Men de är heller inte poängen. Poängen är vems hem som blev utsatt, inte hur pass intensivt övergreppet var. Svenonius är förtroendevald. Svensk rätt gör numera skillnad på förtroendevald och icke förtroendevald i det här avseendet. Och det med all rätt. Om AFA-figuren mot all förmodan åker fast (låt oss vara realistiska) väntar ett hårdare straff än om det hade varit fråga om en ”vanlig” persons hus.

Politiker - och för den delen representanter för rättssystemet – är bärare av den levande demokratin. En attack mot någon av dem är alltid ett övergrepp på ett högre principiellt plan.

De som låtsas tycka att upprördheten över Svenonius öde borde stå i direkt proportion till övergreppets själva form, och därmed inte föranleda någon större förfäran, gör sig dummare än vad de är.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons