Annons

Inget vulkanutbrott i SCB

Ras för regeringspartierna. Smekmånaden är över. Vintermörker över Tidöavtalet. Och så vidare och så vidare.
Ledare • Publicerad 2 december 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Så lät det fram och tillbaka i medier under torsdagen. Var det månne en regeringskris i vardande? Nej, det var Statistiska centralbyrån (SCB) som hade kommit med sin stora halvårsundersökning av svenskarnas partisympatier. Tidöpartierna backade och Socialdemokraterna gick framåt.

Men ser man närmare på vad som hänt är det inte direkt vulkaniska katastrofer det är fråga om. Man kan sammanfatta det med att Socialdemokraterna lyfter och tar röster från alla borgerliga partier men inte från Sverigedemokraterna. Men inget parti ”rasar” utan det är många bäckar små (till Socialdemokraterna) det handlar om. Och det behövs ett flöde från Sverigedemokraterna till Socialdemokraterna, det vill säga arbetarväljare, om en skiftning skall vara politiskt betydelsefull.

Annons

Det finns två andra saker som är särskilt intressanta i siffrorna. Först och främst är det relationen mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna. Att Moderaterna halkade ned till tredjeplatsen i partistorlek efter valet var ett synnerligen hårt psykologiskt slag för dem, för vilket statsministerposten nog var enda botemedlet. Men hela Tidökonstruktionen, framför allt beroendet av Sverigedemokraterna, är ett experiment.

Foto: RICK BOWMER

Det har aldrig hänt förut att Moderaterna har accepterat ett parti längre högerut än de själva som ett samarbetsparti. Men nu är det ett faktum och ingen vet vad som kommer att bli resultatet i termer av opinionsförskjutningar. Är det Moderaterna eller Sverigedemokraterna som kommer att vara vinnaren? Det är klart att båda i teorin kan avsluta mandatperioden med samma höjd i opinionen men det är osannolikt. En av dem lär bli större på bekostnad av den andre.

”Det har aldrig hänt förut att Moderaterna har accepterat ett parti längre högerut än de själva som ett samarbetsparti.”

Nu ger SCB läget till Moderaternas favör men det är i princip inom felmarginalen. Dynamiken de båda emellan har inte helt enkelt inte börjat spela ut än och det är för all del spännande nog.

Den andra tendensen att hålla ögonen på gäller Centern. Partiets valresultat var ingen direkt katastrof men gjorde många i partiet besvikna. Framför allt genomklappningen i landsbygdskommunerna skakade om i leden.

Nu i SCB ligger de på ungefär samma nivå. Men det är under ett skede där man är inne i ett partiledarbyte. Såvida inte dessa sker under traumatiska former brukar de sätta sina partier i rampljuset på ett sätt som är gynnsamt för opinionssiffrorna. Det har inte hänt för Centerns del.

Därmed kan den fortsatta utvecklingen bli bister för partiet. För man skall ersätta den på gott och ont välkända profilen Annie Lööf med en för allmänheten helt okänd person. Ingen av de tre partiledarkandidaterna står för någon slags förnyelse utan för samma Centern men med en partiledare ingen har hört talas om.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons