Annons

Inte köpa bara titta

Ledare • Publicerad 27 december 2010

För ett år sedan uppmanade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) mitt i julhandeln människor att köpa svenskt för att säkra svenska jobb. Säkert inspirerad av USA:s president Barack Obamas Buy American-kampanj.

Protektionism i alla dess former har genom historien visat sig vara en återvändsgränd. När hemmamarknaden skyddas i form av subventioner, importkvoter och exportbegränsningar finns en lång rad avskräckande exempel som också kan vara vägledande för konsumenten. När den globala handeln stryps, kvävs också den globala ekonomi vi blivit allt mer beroende av.

Annons

Hemmamarknaden kan skyddas på andra sätt. Fackliga erfarenheter visar till exempel att det är enklare att samarbeta med svenska, synliga och närvarande, ägare än med utländska riskkapitalister. Stabilitet på arbetsmarknaden är en god grund för ekonomisk utveckling.

Att utländska investerare är intresserade av att etablera sig i Sverige är förstås i grunden något positivt. Men det är svårt att förstå varför det svenska ägandet under lång tid missgynnats. En faktor har varit förmögenhetsskatten, som nu är slopad. Men det finns också andra hinder för svenskt ägande.

Nu får en utredning i uppdrag av regeringen att se över frågan om hur man ska stimulera tillgången på riskkapital och investeringar i forskning och utveckling. Utgångspunkten är dock att förslagen ska vara offentligfinansiellt neutrala. Att trimma systemen är en god idé. Men att flytta skatter är inte den enda lösningen på den globala utmaningen. Ett land med en tre gånger så hög aktiebeskattning som genomsnittet inom EU gynnar inte direkt tillgången på svenskt riskkapital. Det är som det sägs i basarerna: Svenskar! Inte köpa, bara titta.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons