Annons

Jäv gäller också journalister

Att Karin Hübinette fråntas uppdraget som programledare för Aktuellt och Agenda i Sveriges television för att hennes syster Hillevi Engström (M) utnämnts till arbetsmarknadsminister är rimligt.
Ledare • Publicerad 7 oktober 2010

SVT-kollegorna K-G Bergström och Mats Knutson är kritiska, av förståeliga skäl. När en kollegas integritet ifrågasätts hamnar också deras egen i centrum av debatten. Bergström, med bakgrund inom moderaterna, och Knutson som gift med informationsdirektören för Fritidsresor och styrelseledamoten i H&M Lottie Knutson.

Men när Bergström säger att man kan ta in någon annan programledare vid de få tillfällen under ett år arbetsmarknadsministern intervjuas gör han det väl enkelt för sig.

Annons

Erkänner man att det är ett problem för Hübinette att intervjua arbetsmarknadsministern erkänner man också att det föreligger risk för jäv. Hon blir vingklippt som programledare om hon inte kan ställa frågor som tangerar området arbetsmarknadspolitik. Det gäller för övrigt inte bara direkta frågor till storasystern i en tv-studio. Ministrarna är kollektivt ansvariga för den politik som förs. Problematiken uppstår alltså även när statsministern eller andra ministrar ska frågas ut. En situation som är ohållbar för en programledare i ett av Sveriges ledande nyhetsprogram.

Frågan om syskonskapet med ministern är inte enklare för att hon arbetar i ett public service-företag, där opartiskhet ingår i som en del i avtalet med staten. Även om inte reglerna för offentlig verksamhet är överförbara kan de ändå stå som modell för hur risken för jäv bör undvikas. Syskon räknas alltid som nära anhöriga i fråga om släktskapsjäv, vilket även barn, sambo och make/maka gör.

Därför fick till exempel journalisten Anna Unsgaard sluta bevaka politik på SVT när hennes make Edward blev pressekreterare hos statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Samtidigt såg inte Sveriges radio något problem i att utse Thomas Bodströms syster Cecilia Bodström till kanalchef för P1, trots att brodern var justitieminister. Det finns inga exakta gränser för när släktskap utgör ett hinder inom politiken och journalistiken. Bedömningar måste göras i varje enskilt fall. Inget talar heller för att Hübinette bör avstå från att fortsätta arbeta med politik och samhällsfrågor inom SVT. Men som programledare med direkt kontakt med maktens företrädare blir hennes roll som granskare svag. Därför är det naturligt att hon erbjuds andra tjänster. Ytterst är det en fråga om att upprätthålla trovärdigheten i och förtroendet för public service-verksamheten.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons