Annons

Kan man lita på tandläkare?

Välfärdsbrott bryter ned förtroendet i samhället, men regeringen agerar inte.
Ledare • Publicerad 14 augusti 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Jessica Gow/TT

Ett antal apotek i Kronoberg har slagit larm om att en tandläkare skrivit ut närmare tiotusen tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol som just nu beskrivs som en trenddrog. Tandläkaren verkar inte ha varit verksam i Sverige på många år men lyckades ändå ordinera läkemedlet till förmodade langare i vårt län.

Det är alltid en stor besvikelse när personer i ansvarsposition använder sitt förtroende till att skada andra och sko sig själva. Försäkringskassans utlåtande från tandvårdshärvan klingar i bakhuvudet. "NN (41-åringen) har missbrukat allmänt förtroende eftersom tandvårdssystemet möjliggör för vårdgivare att utan särskild prövning få ersättning utbetald till sig.”

Annons

Tandvårdshärvan där ett antal personer fått Försäkringskassan att betala dem för dyr tandvård specifikt riktad mot nyanlända utan att den genomförts har nyligen bearbetats av Växjö tingsrätt, huvudmannen fick fyra års fängelse. Det har kostat miljoner att nysta upp härvan, delvis på grund av oegentligheter från försvarsadvokaternas sida som i sig också blir ett exempel på beteendet ovan. Bedrägeriet omfattade också miljonbelopp som förskingrades från skattebetalarna genom Försäkringskassan.

Den här typen av brottslighet riktad mot det offentliga har blivit ett återkommande inslag de senaste åren. Bedrägerier för att komma åt assistansersättning har varit ett omfattande och motbjudande problem. Men i de fallen handlar det sällan om personer som i samhällets ögon bär på ett särskilt förtroende.

Regeringen stramade åt reglerna för tandvårdsstödet för två år sedan, men redan under hösten 2017 rekommenderade granskningsmyndigheten Riksrevisionen att Försäkringskassan skulle få utökade möjligheter till sanktioner mot tandläkare som missbrukar eller missköter sina sysslor. Den borgerliga oppositionen samlade riksdagens socialutskott till ett tillkännagivande om att skärpa kontrollen, men Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig.

Det hedrar de borgerliga partierna att de driver på för att komma åt missbruket av de frihetsreformer som man drev igenom när man satt i regeringsställning. Märkligare är att den nuvarande regeringen sätter sig på tvären. Välfärdsbrott har en särskilt frätande inverkan på samhället och samhällsandan. Tandläkare skall man kunna lita på, även från myndighetshåll.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons