Annons

Kansliet som krymper

Debatten om antalet myndigheter eller Regeringskansliets storlek blir många gånger enkelspårig. Flera nya myndigheter som tillkommit är personalmässigt mycket små, men fyller viktiga funktioner. Granskningen har flyttat ut från statliga myndigheter till egna verk. En myndighetsinflation som inte är skadlig för ekonomin. Hittills i år har 17 myndigheter försvunnit och 11 nya tillkommit. Så finns i dag 374 myndigheter!
Ledare • Publicerad 22 oktober 2010

När det gäller regeringskansliets storlek konstaterade vi häromdagen att enheten för ägande av statliga företag i antal inte på något sätt kan jämföras med antalet anställda på Wallenbergssfärens Investor, trots att den statliga portföljen är mer värd än Investors. Kritik mot växande byråkrati måste således preciseras. Mer precist är att antalet politiska tjänstemän vuxit - precis som i kommuner och landsting - och att regeringen med fler ministrar också får ett kräver fler anställda.

Rapportredaktionen rapporterade i går att ett 60-tal anställda inom regeringskansliet kan komma att varslas om uppsägning på grund av övertalighet. Det har för övrigt aldrig tidigare skett att kansliet bantas. Inte heller har det för övrigt granskats av Riksrevisionen. Ska regeringen med trovärdighet driva igenom besparingar inom andra delar av den offentliga sektorn är det nog trots allt rimligt att dess eget kansli inte är en fredad zon.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons