Annons

Kärnvapen i Östersjön skapar otrygghet

En milstolpe har passerats i Östersjöns örlogshistoria.
Publicerad 9 juli 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I tisdags passerade för första gången någonsin en rysk ubåt med kärnvapenkapacitet Stora Bält i Danmark. Danska Försvaret fotograferade den enorma farkosten och noterade att den med stor sannolikhet är på väg till firandet av flottans dag i Sankt Petersburg. Det är en stor militärfestival som firades från 1939 till och med 1980 för att sedan återupptas på president Vladimir Putins initiativ.

Ubåten Prins Vladimir i hamn på Kolahalvön.
Ubåten Prins Vladimir i hamn på Kolahalvön.Foto: Vadim Savitsky

Datumet i slutet av juli valdes för att fira den ryska flottans första stora seger. Det var slaget vid Rilax 1714 där en splittrad och sedan decimerad svensk skärgårdseskader åsamkade en övermäktig fiende svåra skador innan den ryska segern, och tillgången till Östersjön, var ett faktum.

Annons

Den aktuella ubåten har plats för nittiosex kärnvapenladdningar fördelat på sexton missiler. Det är den amerikanska organisationen Federation of American Scientists (FAS) som rapporterar om kapaciteten och att detta är första officiella gången en rysk kärnvapenubåt går in i Östersjön. FAS bildades av forskarna som tog fram den första generationen kärnvapen för att övervaka och bromsa användningen av denna typ av vapen. I dag arbetar man för nedrustning genom forskning och informationsspridning om var kärnvapen finns och hur de utvecklas.

Skillnaden mot tidigare besök från ryska reaktordrivna ubåtar är att de bara haft kapacitet för att avfyra kryssningsrobotar. Och Ryssland har förbundit sig att inte ladda denna typ av vapen med kärnvapenladdningar. Den aktuella ubåten Knyas Vladimir (prins Vladimir) kan avfyra ballistiska robotar och har som roll i den ryska flottan att bära kärnvapen.

Ser man till räckvidd är ubåtens position inte avgörande. Robotarna når oerhört långt och Växjö är redan inom radie för landbaserade missiler från Kaliningrad. Men säkerheten påverkas ändå av ubåtens närvaro. Om det finns stridsspetsar ombord vill man förstås ha ubåten så långt från Sverige som möjligt. Olyckor och den mänskliga faktorn är också säkerhetshot. Ubåtens funktioner gör också att den kan vara kvar i Östersjön riktigt länge, särskilt om den varit i hamn i Sankt Petersburg. Det skall bli intressant att ta del av om danskarna rapporterar om dess återresa.

En ubåt vars syfte det är att bära kärnvapen och som är för stort för att röra sig smidigt i Östersjön är ingen trevlig sommargäst. Flottans dag firas varje år och kan användas som smidig förevändning för fler besök. Så länge som fartygen följer gällande konventioner för passager inom andras territorialvatten kommer ingen från de nordiska försvarsmakterna att klaga. Det är rimligen också en av anledningarna till själva firandet. Ryssland behöver inte visa hänsyn till de andra länder som delar Östersjöns långa vackra kuster.

Det är viktigt att uppmärksamma dessa milstolpar så att man ser om är på väg i en oönskad riktning. Många moderna maktdemonstrationer handlar om att ta plats utan att hamna i konfrontation. Att kärnvapen eventuellt kan finnas ombord på en ubåt i Östersjön får betraktas i det ljuset.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons