Annons

Kd vädjar till magkänslan

Ledare • Publicerad 28 januari 2006
Humor med allvar. Kristdemokraternas Göran Hägglund talar om behovet av en globaliseringskommission. Foto: PRESSENS BILD
Humor med allvar. Kristdemokraternas Göran Hägglund talar om behovet av en globaliseringskommission. Foto: PRESSENS BILDFoto: 

DET ÄR PENSIONSDAGS för det klassiska uttrycket "min hem är min borg", säger kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund inför de 1200 deltagarna på partiets kommun- och landstingspolitiska dagar i Folkets hus.

Göran Hägglund kostar på sig att vara rolig. Han fick nyligen ett förslag från en tjänsteman som föreslog "mitt hem är min sorg", som ersättning. I slutändan fastnade han dock för "Mitt hem är en bas. En skattebas". Lustigheterna till trots ligger det ett stort allvar bakom orden. Vill vi ha en miniräknarstat där folk med minimimarginaler väntar på nästa taxeringsbesked, frågar han retoriskt. Fastighetsskatten klassar han som orättfärdig och markerar att den bryter mot principen om skatt efter bärkraft.

Annons

Kristdemokraterna har under en längre tid legat på låga siffror i opinionsmätningarna. Hägglund tycks vara fast övertygad om att den fastslagna linjen kommer ge starkt genomslag. Det är hjärtefrågor som rör familjens valfrihet, äldres situation och företagarnas villkor som man även framöver fäster störst vikt vid.

I SITT TAL täckte kd-ledaren in ett stort antal områden där han vill se förändringar. Bland annat vill han ge anställda rätt till ett års tjänstledighet för att starta eget företag. Tryggheten för nyföretagare vill han säkra genom att under två år låta dem behålla både sjuk- och arbetslöshetsersättning baserad på den inkomst man hade som anställd.

Centerpartiet lanserade nyligen ett förslag om att tillsätta en globaliseringsutredning, för att kartlägga de utmaningar Sverige står inför. Hägglund hakar på och vill i likhet med den utredning Assar Lindbeck levererade i början av 1990-talet se en lista på konkreta åtgärder som kan stärka den svenska konkurrenskraften. Man kan inte använda samma recept för alla sjukdomar, och sjukdomsbilden ser i dag annorlunda ut, förklarade han. Men för att inte hamna i exakt samma hjulspår som Maud Olofsson vill han skapa en "Globaliseringskommission", något som man bland annat gjort i Danmark.

ETT BETYDLIGT MER kontroversiellt förslag var att erbjuda personer som avtjänat ett längre fängelsestraff både praktikplats och bostad efter avtjänad tid. "Även om det är varje persons ansvar att inte återfalla i brott måste vi erbjuda dem förutsättningar för att det ska vara möjligt", motiverar han förslaget.

Hägglund återkom ofta till sentensen "ingen ska hållas tillbaka och ingen lämnas efter". Därmed tycks kristdemokraterna också hittat ett motto för att förmedla en känsla för vad partiet står för. Moderaterna "älskar Sverige" och socialdemokraterna vill att "alla ska med". Man kan tycka att dessa ordvändningar ibland får en dragning åt det banala. Men i ett lopp där marginalerna kan avgöra verkar det dumt att chansa. Magkänslan hos väljarna ska inte underskattas.

Marcus Svensson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons