Annons

Klart humorgruppen lämnar ifrån sig guldet

Ledare • Publicerad 10 februari 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Nyheten om att en svensk humorgrupp hittat ädelmetaller på vinden i ett nyköpt hus är för bra för att vara sann. Och med det är saken klar.

Det handlar alltså om guld och platina till ett värde av elva miljoner kronor. Det är kanske ungefär vad ett hus i Mölndal kostar nu för tiden. Den sömniga kommunen som vunnit så mycket på att krypa sig närmare Göteborg har de senaste åren fått se huspriserna skjuta i höjden.

Annons

Lucas Simonsson och Carl Déman från den nätbaserade humorgruppen JLC fick veta att hantverkare gjort fyndet på vinden när de börjat undersöka utrymmet inför en renovering. De tidigare ägarna, syskon till den tidigare ägaren och hantverkarna vill alla ha en del av kakan. Polisen, som nu avgjort att ädelmetallerna inte kommer från brottsvinst, har varit särskilt tydliga med att den som vill inleda civil tvist och begära kvarstad har två veckor på sig.

Det är förstås få saker som förvrider människors tankar så mycket som guld. Vissa menar till och med att metallen är ännu giftigare än våra digitala ettor och nollor som i stor utsträckning tagit dess plats. Men man får konstatera att det är skönt att det var offentliga personer som gjorde detta fynd. Därmed har de allt att förlora på att försöka behålla guldet.

Frågan, som humorduon och hantverkarna har att ställa sig, är nämligen väldigt enkel: har jag gjort något för att förtjäna dessa elva miljoner kronor? Svaret är nej. Och därmed är det bara att lämna ifrån sig tackorna till personerna vars anhörig tjänade ihop förmögenheten. Någon liten hittelön är kanske på sin plats, men det är fullt naturligt att den krymper ju längre tid komikerna håller på guldet.

Humorgruppen hittade guld, men det var någon annans content.
Humorgruppen hittade guld, men det var någon annans content.Foto: Claudio Bresciani/TT

Man behöver inte ens spekulera i hur det kom sig att säljarna inte hade koll på att det låg en skatt på vinden. Det är ett värde som en specifik person har slitit ut sin kropp för, kanske avstått från mycket annat, för att ansamla. Och det är självklart att Youtube-killarna skall lämna över miljonerna till den personens släktingar.

För humorgänget har ändå fått ut något av detta. Det är unikt innehåll, content, som är så värdefullt i dessa tider. Det kan fortfarande visa sig att hela historien om guldet inte är mer än content, och då har de sannerligen redan fått ut sin lön (som det står i en gammal bok).

Förra vintern avgjordes en svårare tvist som hade med äganderätt, och allemansrätt, att göra. Det handlade om meteoritjägare som hittat en ovanlig rymdsten på någon annans mark. Rymdstenen bedömdes ha ett stort ekonomiskt värde som någon av parterna kunde tänkas vara intresserad av. Tingsrätten kom fram till att markägaren inte hade tagit stenen i sin besittning eftersom han inte själv plockat upp den. Samt att allemansrätten medger meteoritletande på andra mark.

Men en samling guldtackor är förstås inte en meteorit. Någon har jobbat stenhårt för att få till samlingen, och alla inblandade vet vem det var. Oavsett om det kan finnas juridiska krumbukter för att kringgå det, går det inte att runda moralen.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons