Annons

Kommunerna betalar statens uppgifter

Ledare • Publicerad 28 juni 2006

NÄR INFRASTRUKTURMINISTER Ulrica Messing besökte Kronoberg under måndagen och tisdagen invigde hon inte bara den efterlängtade motorvägen förbi Markaryd samt Sandsbrovägen utanför Växjö. Vid ett besök på Smålandsposten gav hon också grönt ljus för ytterligare järnvägssatsningar i regionen.

Den eviga följetongen om ett nytt modernt resecentrum i Alvesta kan äntligen få ett slut. I åratal har Nässjö och Hässleholm haft fungerande järnvägsstationer, men inte Alvesta. Och flaskhalsen på kust-till kustbanan - den ålderdomliga sträckningen mellan Emmaboda och Karlskrona skall renoveras.

Annons

INVESTERINGSBEHOVET i vägar och järnvägar i Sydost är enormt. Om tio mil i övriga landet är lika med en timmes bilåkning tar samma sträcka i Sydost närmare en och en halv timme att köra. Det är som att avståndet mellan Växjö och Kalmar, eller Växjö och Karlskrona eller Växjö och Jönköping är mycket längre än de dryga 100 kilometer som skyltarna visar.

Listan på trafikproppar och "dödsvägar" är således lång, även efter det att den livsfarliga vägen förbi Markaryd är borta.

Men tiden är förbi då riksvägar och stambanor enbart var statliga spörsmål. Nu skjuts ansvaret över - till kommuner och regioner. "Alternativ finansiering" handlar inte om att låta bolag bygga vägar som sedan amorteras av staten (så kallad PPP-finansiering) utan om att kommunerna skall ta kostnaden för omfattande lån till staten. Denna typ av förskottering från kommuner har tidigare varit vanlig på vägområdet och börjar således nu att tillämpas också när det gäller järnvägar.

MINISTERNS PR-BESKED i går handlade alltså egentligen inte om nya pengar till Sydostregionen - utan om ett godkännande av att kommunerna i regionen förskotterar pengar till Banverket som sedan bygger Resecentrum och bangård i Alvesta samt moderniserar järnvägen till Karlskrona. Regeringen vinner PR under valåret genom att presentera "satsningen" på Sydöstra Sverige, medan det är något oklart när staten återbetalar lånet till kommunerna som får betala räntekostnaderna. Tala om dåliga lånevillkor.

MÖNSTRET ATT STATEN skjuter över ansvar på kommunerna känns också alltför tydligt igen. Ulrica Messing talar helt rätt om nationella trafiklösningar, men kontentan är att kommunernas möjligheter att låna pengar faktiskt avgör var framtida investeringar hamnar.

Martin Tunström

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons