Annons

Kommunreform istället för regionalisering

Formuleringen regional röra har sin grund i en debatt om överlappande och okoordinerade insatser från myndigheter och förekommer flitigt i frågan om regionalisering.
Ledare • Publicerad 13 december 2011

Röran torde dock ha blivit mindre sedan tunga aktörer som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen gått från regional styrning till att bli centrala organisationer med egna måluppfyllelser. Så pekar också kurvorna mot mer likvärdiga bedömningar i fråga om sjukskrivningar och insatser för arbetslösa. Även om skillnaderna lever kvar är faktorn boendeort i dag av mindre betydelse för att exempelvis bli sjukskriven.

Centraliseringen av myndigheterna byggde på målet att uppnå likabehandling. Man hade kunnat välja ett annat spår, att utveckla det regionala mandatet. Sådana försök gjordes också under 1990-talet, då det blev på modet att skapa regionala partnerskap.

Annons

Vägen till en regionalisering av Sverige har inte direkt varit spikrak. Och försöksverksamheten med Skåne och Västra Götaland kan mer tolkas som ett sätt för Socialdemokraterna att knyta starkare band till Centerpartiet än som ett uttryck för en genuin vilja att regionalisera Sverige.

I bakhuvudet kan man ha att förre statsministern Göran Persson inte bara var motståndare till regioner utan en kritiker av sekundärkommunen. Han bröt därmed med en socialdemokratisk tradition där denna nivå värnades. En kärlek som kanske bäst kan förstås i ljuset av de moderata kraven på landstingsnedläggningar.

Med ansvarskommittén såg Persson en chans till förnyelse, genom att utse en moderat landshövding, Mats Svegfors, till dess ordförande. Resultatet blev inte som han tänkt sig. I tidningen Folket dömer han ut regiondiskussionen som obegriplig:

”Jag har väldigt svårt att se var det folkliga trycket finns för att ge dessa landstingspolitiker mer inflytande över samhällsutvecklingen. Det är ju få saker som är så anonymt som en landstingspolitiker. Lika fullt pågår en samhällsdebatt där just den nivån ska lyftas fram och stärkas, på statens och kommunens bekostnad.”

Persson pekar på att vi har för många och för små kommuner i Sverige. Många klarar inte i dag sina uppgifter. Stora regioner löser inte den försvagade kommunala sfärens problem. En kommunreform ligger således närmare än en regionalisering. Det är också vad Persson föreslår.

Historien kan komma att beskriva Göran Persson som den statsminister som initierade en regionalisering av Sverige. I själva verket var han emot en modell där kommunen och staten trängs undan till förmån för anonyma landstingspolitiker som blir ännu anonymare i sina roller som regionpolitiker.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons