Annons

Körkorten var nästa hållplats

Rumäniens regler blir en genväg till ett svenskt körkort och så skadas tilliten i samhället lite till.
Ledare • Publicerad 27 mars 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Körkortsresor till Rumänien är det senaste exemplet på fusk och nedmonteringen av samhällskontraktet. Företag i Rumänien erbjuder helhetslösningar för tusen euro per person för dem som vill få ett körkort från EU-land, som alltså kan växlas in till ett svenskt utan vidare. Allt som krävs är att man har ett körkort att visa upp.

Reklamen riktas till personer som har körkort från afrikanska länder och Mellanöstern. Det kan finnas många olika anledningar till att personer kan vara intresserade av en sådan resa istället för att gå den långa vägen genom körskola. Men resultatet är det samma: bilförare vars färdigheter inte överensstämmer med det som ett körkort står för.

Annons

Sådana har förstås alltid funnits. Körskolor brukar ogilla privatister och säkert inte enbart på grund av att de missar intäkter. När någon lär sig köra bil av en annan enskild följer ofta ovanor med. För många unga och nyanlända är det dock såpass dyrt med körlektioner att det blir ett störande moment. Det är som att åka taxi när man egentligen inte riktigt har råd, man tänker ständigt på pengarna som rinner iväg.

Körkort är så viktigt att fusk och genvägar blir allt vanligare.
Körkort är så viktigt att fusk och genvägar blir allt vanligare.Foto: Wiktor Lidvall

Men man klarar sig inte utan körkort. De som gör det har ofta minst en magisterexamen och sommarstuga på en ort som går att nå med antingen ånglok eller ångbåtar. Eller så trivs man med en enkel tillvaro. Är man ny i ett land och vill kunna bidra och försörja sig är det dock väldigt viktigt med körkort. Och svensk körkortsutbildning är en av de mer seriösa i världen. Det är inte konstigt att det uppstått många olika varianter på fusk för att slippa gå den långa och ganska dyra vägen till ett riktigt körkort.

Men det påverkar trafiken och säkerheten på vägarna. För ett par år sedan rapporterades att smitningar från viltolyckor ökat, ett brott som många verkar vara omedvetna om. Personer som kör oförsäkrade fordon eller använder bilmålvakt gör också att man inte kan förutsätta att andra vid en olycka är intresserade av att reda ut det hela. Fler köper videokameror som de låter gå medan de kör bara för att minimera risken för att ord skall stå mot ord vid en eventuell krock.

Svensk trafik är dock i jämförelse med andra länders händelsefattig. Det beror både på nitiska körkortskrav och en bilpark som hålls i gott skick. Men att framföra ett fordon är ändå något av det farligaste vi gör i vardagen. Samtidigt som mångas vardag är helt beroende av tillgången till bil. Det skapar incitament för att bryta mot regler och äventyra andras säkerhet.

Men det intressanta i detta är också att det är personer i Rumänien som kommit på upplägget. I vår globala värld letar människor och system hela tiden efter mest möjliga effektivitet. Det är därför som det finns fisk som fångas i USA och skickas till Kina för att filéas och sedan tillbaka till staterna för försäljning. Men i detta fall handlar det om att ett EU-lands regler används för att underminera svenska regler och ambitioner för trafiksäkerheten. Den dynamiken kommer att återkomma gång på gång i olika branscher och delar av samhället. Vattnet följer alltid den kortaste vägen.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons