Annons

Kortare arbetstid sämre välfärd

Miljöpartiet har kommit att uppfattas som ett mittenorienterat parti, till och med som ett tänkbart femte hjul i alliansen. Eller ett fjärde, om Kristdemokraterna ramlar ur riksdagen. Men bilden av de gröna är förskönad. Deras ekonomiska politik är så långt ifrån arbetslinjen man kan komma.
Ledare • Publicerad 26 januari 2012

Miljöpartiet har som mål att skapa en ekonomi utan ränta, införa medborgarlön, underlätta för blivande pensionärer att gå ned i arbetstid, återinföra friåret (ett betalt semesterår) och korta arbetstiden i två steg ned till 30 timmar i veckan. Av det senare förslaget följer att den som i dag arbetar 40 timmar förlorar tre månadslöner på ett år.

Framförallt är det av miljöskäl partiet driver frågan. Om vi tjänar mindre pengar, blir det också mindre pengar över till konsumtion. Och ju mindre konsumtion, desto bättre för miljön. Förslaget motiveras även med att vi mår bättre av att jobba mindre.

Annons

Det är ingen liten reform det är tal om när det gäller arbetstidsförkortning. Enligt Miljöpartiets egna beräkningar skulle det kosta 250 miljarder kronor. Samtidigt föreslås offensiva satsningar på välfärd, tåg och räls. Det går helt enkelt inte ihop.

Vänsterpartiets förslag om arbetstidsförkortning ligger i linje med Miljöpartiets. Men här är utgångspunkten istället rättvisa. Vi ska dela på jobben. Arbetstagarna ses som en massa som kan portioneras ut, oberoende av kompetens och färdigheter.

När alla andra talar om den demografiska utmaningen i att allt fler blir allt äldre vill alltså två partier att den arbetande delen av befolkningen, med en ökande försörjningsbörda för pensionärer och vårdbehövande, plötsligt ska arbeta mindre.

Diskussionen borde börja i andra änden. Vad vill MP och V att vi ska avstå ifrån för att gå ned i arbetstid? Hur stora blir skattehöjningarna, och vad ska det skäras ned på?

Det enda man kan hoppas på är att såväl Vänsterpartiet som Miljöpartiet är lyckosamma i nästa valrörelse med att nå ut med sin politik, så väljarna får klart för sig vad den innebär.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet är inte bara i otakt med vår tids utmaningar, utan också med arbetstagarnas krav. De fackliga organisationerna talar i dag främst om rätten till heltid, inte om kortare arbetstid. LO anser exempelvis att den grupp som vill, men inte får, arbeta heltid har förlorat rätten till en egen försörjning. Så går tongångarna.

Därmed inte sagt att många människor uppskattar och väljer kortare arbetstid. Hälften av alla som arbetar deltid beräknas göra det frivilligt, med anledning av studier eller vård av barn. Men det är beslut som även i framtiden bör göras vid köksborden, inte i riksdagens plenisal.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons