Annons

Kronoberg växte med Musikhjälpen

Insamlingen slog rekord i antal givare, det är imponerande i tuffa tider.
Ledare • Publicerad 19 december 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Näst största summa genom tiderna, det är imponerande av årets Musikhjälpen och Kronoberg. Ännu mer imponerande med tanke på vad det är för tider. De senaste årens kostnadsökningar har inte lämnat någon oberörd, bostadsmarknadens skälvningar har fått många att tänka till innan de öppnar plånboken. Ändå är det fler än någonsin som bidrar och ser till att Musikhjälpen i Växjö blev ett rekord.

Svt:s projektledare konstaterade att Kronobergarna inte är ”snållänningar” när han fick höra om resultatet. Det var ju fyndigt men säger kanske också något om förväntningarna. Kronoberg har inte alltid haft god ekonomi och ljusa utsikter. Fram till sextiotalet hade man svårt att hålla befolkningsmängden. På grund av emigrationen till USA och utflyttningen till större städer hade man 1870, 1920 och 1960 lika stor befolkning i Växjö.

Annons

Många vuxna och äldre i Växjö och Kronoberg har minnen eller berättelser om släktingar som vuxit upp under svåra förhållanden. Den riktigt hårda fattigdomen är inte längre bort än så. Det är nog en delförklaring till att så många valde att bidra till årets Musikhjälp, man har sett det själv eller vet vad ens äldre släktingar genomgått.

I USA är det landets fattigaste delstater som är de mest givmilda. Det så kallade Bibelbältet, de gamla sydstaterna, ligger konstant i topp när USA sammanställer statistik över givandet till välgörenhet.

Kronoberg och Småland präglas av en gör-det-själv-anda som gjort att man utan geografiska fördelar kunnat lämna den värsta fattigdomen bakom sig. Drivna och envetna företagare har sett till att skapa möjligheter och välstånd i de djupa skogarna, avsides från de stora handelsstråken i landet. Man vet att man har det som krävs för att stå på egna ben och att tillfälliga dyrtider inte är ett hinder för att vara generös. Det är nog också en del av berättelsen bakom Musikhjälpens resultat.

Musikhjälpen gjorde rätt som valde Växjö.
Musikhjälpen gjorde rätt som valde Växjö.Foto: Mattias Ahlm

Gör-det-själv-andan har visat sig på olika sätt. Många föreningar, idrottsklubbar och församlingar har tänkt ut olika sätt att samla in pengar. Gemenskap och sammanhållning där många bäckar små blivit till femtionio miljoner kronor. Det hade varit mycket svårare att lyckas med om alla suttit på sin kammare och försökt hitta på saker på egen hand.

Etablerade sammanhang, med färdig arbetsfördelning och kännedom om människors styrkor, ger utväxling när något exceptionellt som Musikhjälpen kommer till staden. Men det kommer vara lika sant om något exceptionellt tråkig skulle inträffa, det är därför det civila beredskapsarbetet utgår från föreningslivet.

Det är som sagt tuffa ekonomiska tider, och har varit det sedan pandemin drog igång för snart fyra år sedan. Bilden av smålänningar som snåla får gärna begravas. Att prioritera är inte samma sak som att krampaktigt hålla fast vid pengar eller att vara missunnsam. Och årets Musikhjälp visar att man i Kronoberg gärna prioriterar att hjälpa andra trots att maten är dyr och julen står för dörren.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons