Annons

Kunskap behövs i ryggsäcken

Redan nu tycker jag man släpper in folk som inte håller måttet, kommenterar en korpral Försvarsmaktens planer på att ta bort kravet på gymnasiekompetens för att bli soldat.
Ledare • Publicerad 31 januari 2012

I urvalet ska heller inte utbildning premieras vid ansökningsförfarandet. Personliga egenskaper och hälsa ska vara avgörande, rapporterar Svenska Dagbladet. Först i andra hand ska de som också har gymnasiebetyg väljas ut.

Det rimmar inte särskilt väl med hur Försvarsmakten försökt profilera den svenska soldatrollen, som en konfliktmedlare med kunskap i språk, om kultur, religion och samhälle.

Annons

Officersförbundet reagerar mycket riktigt också starkt på de nedvärderade kunskapskraven. ”Vi verkar i internationella miljöer och vill ha soldater som är initiativrika och tillräckligt bra på engelska”, anser ordföranden Lars Fresker.

Det var 2010 som Sverige som första land i Norden avskaffade värnplikten. Istället sker en rekrytering på frivillig grund med målet att anställa 4 000 soldater och sjömän varje år som hel- eller visstidsanställda.

Problemen har inte uteblivit. Under den andra antagningen GMU 2 lämnade var femte rekrytutbildningen. Främst av medicinska skäl, det handlade om knän och leder som inte höll.

Det bådar inte gott för framtiden att Försvarsmakten i ett läge med hög arbetslöshet ändå inte lyckas bättre i sin rekrytering. Hur ska det då gå när konjunkturen vänder och konkurrensen om arbetskraften blir än större?

Lägstanivån inom försvaret bör vara hög. Men inte för hög. Målgruppen kan inte vara grupper som påbörjat en eftergymnasial utbildning. Det Försvarsmakten bör locka med är en alternativ karriär, där möjligheterna också måste ges till en framtida civil framtid.

I Nederländerna, där värnplikten fasades ut i mitten av 1990-talet, erbjuds just karriärväxlingsmöjligheter och ett brett utbud av kompetensutveckling. Exempelvis betalas högre utbildningar som soldaterna läser på sin fritid, förutsätt att de får godkänt. Även löner och ersättningar är högre i Försvarsmakten vid rekryteringstiden och efterföljande år jämfört med motsvarande civila kategorier, framgår det i en kartläggning gjord av FOI.

I Sverige är grundlönen för anställda soldater 16 300 kronor, plus olika tillägg. Och ofta får man bo i logement utan andra matlagningsmöjligheter än en mikrovågsugn. Attraktivt?

Övergången från värnplikt till ett yrkesförsvar måste åtminstone initialt få kosta. Och varningen om att vi är på väg mot ett försvar med sänkt kompetens bör inte heller vara en måluppfyllelse. Försvarsmakten måste prioritera rekryteringen och få förutsättningar att pröva olika modeller. Svaret kan inte vara sänkta krav, i varje fall inte utan åtgärder som kompenserar kunskapsluckorna.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons