Annons

Kvalitetsmärkta skolor

Ska riskkapitalister kunna plocka ut vinster i verksamheter som finansieras med offentliga medel? Många svarar nog nej på den frågan. Ska någon som satsat pengar på att stärka välfärden också få avkastning på insatt kapital? Ja, då kan responsen bli en helt annan. Som man frågar får man svar.
Ledare • Publicerad 31 augusti 2010

Det är inte alls säkert att vi får fler lärare eller undersköterskor bara för att vi förbjuder aktieutdelning. Vinster kan också ställas mot en ineffektivitet som döljer sig i offentligt drivna verksamheter, och som inte alltid är så enkel att upptäcka.

När man ska göra ett val av skola är man ofta utelämnad till marknadsföring eller andras erfarenheter. När nu över tio procent av landets dryga en miljon grundskoleelever och var femte gymnasist är inskrivna på friskolor är det rimligt att såväl föräldrar som elever ges en chans att få en bild av resultat, organisation och resurser. Det föreslår också Friskolornas riksförbund, genom sin ordförande Kjell-Olof Feldt.

Annons

Som han konstaterar görs det återkommande mätningar av kvaliteten i skolan, av den relativt nyinrättade Skolinspektionen liksom av Sveriges kommuner och landsting. Men inget av detta kommer fram till dem som ska välja skola. Därför, anser han, bör en oberoende institution starta som ska ställa krav på en öppen redovisning.

Kontrollen av skolorna var länge ett eftersatt område. Men nu har regeringen skärpt lagstiftningen och gett Skolinspektionen befogenheter att såväl bötfälla som stänga ned skolor. Det är steg i rätt riktning. Men än saknas en gedigen kvalitetsmärkning, som vi är vana vid att ta del av när det gäller andra varor och tjänster i samhället.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons