Annons

Lagboken utan skollag

Ledare • Publicerad 21 juni 2006
Examenskrav. Skollagen är tydlig. Anställda lärare skall ha exemen. Finns inte paragrafen med i kommuenrnas exemplar av lagen?Arkivfoto: SCANPIX
Examenskrav. Skollagen är tydlig. Anställda lärare skall ha exemen. Finns inte paragrafen med i kommuenrnas exemplar av lagen?Arkivfoto: SCANPIXFoto: 

OM EN ELLER ANNAN lärare saknar lärarexamen i en kommun må vara av obetydligt intresse. Vissa som har ämneskunskaper kan vara pedagogiska genier. En geografilärare med erfarenhet och breda allmänkunskaper kan förmodligen i många fall undervisa i samhällskunskap och vice versa. Lärares skicklighet sitter som bekant inte bara i examensbeviset.

Riktigt oroande är det dock att bara 56 procent av lärarna i landet i matematik/ naturvetenskap för årskurs 7-9 har examen med inriktning på ämnena. I lärarfackens stora undersökning hamnar Tingsryds och Alvesta kommuner på låga placeringar när det gäller NO-ämnen. Alvesta har också jämförelsevis få lärare med examen - liksom Ljungby - i svenska och samhällsorienterade ämnen. Växjö ligger bäst till i Kronoberg.

Annons

När det gäller naturvetarämnen hamnar staden på en 23 plats i riket och vad beträffar samhällsvetenskapliga ämnen 10 platser längre ned i rankningen. Nu måste det vara elevens kunskaper som är det mest centrala att mäta. Och även om den svenska lärrarutbildningen just nu är mycket hårt kritiserad på sina håll - läs Stockholm - finns det ett starkt samband mellan lärarnas utbildning och elevernas färdigheter.

Saken är faktiskt också den att skollagen stadgar att examen och utbildning i "rätt ämne" som villkor för en fast anställning. En paragraf som tydligen inte är tryckt i kommunernas lagböcker.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons