Annons

Lägg nu ned UNRWA

I skrivande stund vill åtminstone Kristdemokraterna stoppa stödet till Förenta nationernas specialdesignade organisation för palestinskt understöd, UNRWA. Riksdagsledamoten Hans Eklind var tydlig i radio när han mötte Vänsterpartiets Håkan Svenneling. Men det är också ett dåligt tecken att en företrädare för regeringspartiet ser sig tvungen att bilda opinion i frågan. Regeringen borde redan ha dragit in stödet.
Ledare • Publicerad 30 januari 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Israel har alltså funnit bevis för att personal från UNRWA aktivt deltagit i terrorattacken sjunde oktober. Det handlar om åtminstone tolv stycken. Detta skedde i fredags och under hela helgen allt eftersom fakta i målet framställdes har land efter land antingen fryst sitt stöd eller dragit in det helt. Även EU-kommissionen har dragit öronen åt sig och satt stopp för pengaflödet.

Men inte Sverige. Det är inte bara svårbegripligt, det börjar till och med bli rätt pinsamt.

Annons

Till saken hör att Sverige är en av de största bidragsgivarna. För 2024 har inte mindre än fyrahundra miljoner (!) avsatts för UNRWA. Lyckligtvis har de inte betalats ut.

FN:s generalsekreterare Antonio Gueterres har meddelat att nio av de tolv har fått sparken (en är död och två saknas). Men det innebär inte att saken är utagerad.

UNRWAs chef Philippe Lazzarini
UNRWAs chef Philippe LazzariniFoto: Martial Trezzini

Så att bilden är klar: Det är inte bara så att flera av de där tolv misstänks för att ha deltagit i ohyggligheterna den sjunde oktober. Flera av dess personal har också inhyst gisslan och i ett slutet sociala medier-forum med tretusen UNRWA-anställda har hurraropen över massakern, judehat och åkallan av Hitler sprudlat och bubblat sedan sjunde oktober. Deras skolor har fungerat som drivhus för antisemitism och deras ambulanser har bevisligen använts som stridförande fordon mot israeliska soldater.

”UNWRA är en korrupt och komprometterad organisation.”

Det går inte att på allvar påstå att det rör sig om enskildheter och ”olyckliga fall”. Det rör sig om en kultur. UNRWA är en korrupt och komprometterad organisation. Hela organisationens idé är dessutom feltänkt från början. Det finns ingen anledning att ge palestinier en särställning i internationella flyktingsammanhang.

Vi har pekat på detta tidigare: Det går inte att komma till rätta med en organisation vars själva grundritning leder fel. UNRWA hjälper inte bara palestinska flyktingar, den skapar dem. Dess metodik för att definiera flyktingar är av sådan art att personer som om de var av vilken annan härkomst som helst aldrig skulle komma i fråga om en sådan status, även om de var i precis samma omständigheter. För ju fler officiellt nödställda palestinier, desto mer pengar till UNRWA.

Så även om UNRWA inte blivit ideologiskt och praktiskt integrerad i Hamas-strukturen skulle organet behöva läggas ned. Det håller liv i det problem det tänks mildra. Det finns ett FN-organ för flyktingar och det heter UNHCR.

Egentligen är det det Sverige borde kräva: att UNRWA skrotas helt. Men nu är vi alltså i läget att vi undrar om fyrahundra miljoner skall överföras eller inte.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons