Annons

Landsbygden kvar på perrongen

Urbaniseringen pågår. Människor flyttar från mindre orter till större. Debatten om landsbygden utgår ofta från perspektivet att urbaniseringen skulle vara något slags naturkraft, något oundvikligt som följer i spåren av teknisk utveckling och högre utbildning bland befolkningen.
Ledare • Publicerad 7 augusti 2014
Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Till stora delar är dock flyttströmmen en konsekvens av politiska beslut, som inbegriper samhällsplanering, regelverk och skatter. I det framväxande högskattesamhället fick landsbygden bära en oproportionerligt tung börda. Den småskaliga näringen tog stryk av 1960- och 1970-talens regleringsiver. När det nu rapporteras från Skatteverket att allt fler knallar flyttar sina bolag utomlands för att slippa beskattning och krav på kassaregister känns bilden igen. Ingen behöver tvivla på att myndigheten funderar över hur de innovativa mångsysslarna åter ska snaras. Skattebasen måste ju, som det heter, breddas.

De successivt höjda koldioxidskatterna har varit ett sätt att styra utvecklingen mot mer miljövänliga alternativ. I takt med urbaniseringen har sådana förslag också blivit mer gångbara. Det drabbar ju inte invånarna på Södermalm i Stockholm, utan exempelvis landets bönder vars skillnad mellan vinst och förlust kan bero på hur priset på diesel fluktuerar. Det landsbygdsstöd som betalas ut är i sig en påminnelse om hur staden utgjort norm i tillväxtpolitiken.

Annons

Samtidigt är Sverige ett land som till skillnad från andra europeiska länder saknar landsbygdsfattigdom. Det kohandlade Centerpartiets roll i svensk politik är ibland svår att greppa. Men just detta får nog ses som en av partiets viktigare insatser, som grindvakt för samhällsservice och lokalsamhälle.

När Centerledaren Annie Lööf under gårdagen höll sitt sommartal påmindes vi också om en rad reformer som skapat bättre möjligheter för en levande landsbygd. Med en enhetlig moms och lägre arbetsgivaravgifter för unga har förutsättningar för restaurangverksamhet förbättrats avsevärt. I dag är det också besöksnäringen som driver jobbtillväxten. Potentialen är stor och turismen ökar. Det går att med generella åtgärder krympa gapet mellan stad och land.

Lööfs starkaste budskap är att lagda kort ligger. Med en annan regering kan spelplanen förändras helt. Det är först när hon betonar fungerande samhällsservice som hon närmar sig det visionära. Men när hon säger att hon vill krympa avstånden i Sverige med tåg lämnar hon också landsbygden på perrongen. Planerna på att knyta Malmö, Göteborg och Stockholm närmare varandra med hjälp av höghastighetsbanor är en storstadssatsning i klassen hundratals miljarder kronor.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons