Annons

Länge leve utbildning

Det har länge varit vedertagen fakta att kvinnor i genomsnitt lever längre än vad män gör. Men enligt nya siffror från SCB tenderar en annan faktor ha större betydelse för livslängden än huruvida du är av manligt eller kvinnligt kön - nämligen utbildningsnivån.
Ledare • Publicerad 24 juni 2014
Foto: Matthew Mead

Under senare år har medellivslängden mellan män och kvinnor med eftergymnasial utbildning gentemot de som enbart har en grundskoleutbildning varit hela fem år högre. Samtidigt är det män med hög utbildning som står för den största ökningen i medellivslängd. Det finns alltså ett samband som säger att ju mer högutbildad du är desto längre lever du, vilket gäller för båda könen.

Däremot är det knappast själva utbildningen i sig som är mirakelkuren till ett långt liv, utan snarare konsekvenserna av utbildning. Det kan vara en högre inkomst än genomsnittet eller måhända en medvetare livsstil bestående av hälsosammare mat och mer motion. Därutöver är yrken som kräver eftergymnasial utbildning ofta mindre slitsamma rent fysiskt, vilket leder till att kropparna håller längre genom livet.

Det existerar också stora skillnader i medellivslängd om man jämför kommuner med varandra. Det kommer fortsättningsvis vara komplicerat att förutse vad som ger ett långt liv, speciellt eftersom ett stort antal faktorer påverkar olika mycket. Men vad som vi kan vara säkra på är att utbildning även i framtiden bör prioriteras för att skapa bra förutsättningar för fler långa och rika liv.

Max Törnqvist
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons