Annons

Låt inte valgrytan koka över

Förr i tiden var det inte så mycket att tänka på i Sverige. Efter ett val alltså. På valnatten, ja till och med valkvällen, stod det i princip klart vilket block som hade vunnit och om regeringen skulle bli blå eller röd. Det var inte så att det fanns ett självklart nästa skede av talmansrundor och medialt placerade schackdrag i medierna. Inte på det sätt vi ser idag.
Ledare • Publicerad 11 september 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det var heller inte samma råa ton i själva valrörelsen. Höga tonfall absolut. Men anklagelser om nazism eller att något parti kommer att göra slut på demokratin som vi känner den, fanns knappast.

Svensk politik har blivit mer av strid på kniven – på blodig knivsudd. Sverige har börjat gå samma väg som USA och blivit mer polariserat. Oförsonligheten har tilltagit.

Annons

Det är inte bra. Utan att vi kanske märker det blottar utvecklingen värdet av en demokratisk dygd vi har tagit för given, nämligen viljan och förmågan att acceptera en valförlust. Det är ett ömtåligt och viktigt värde i en demokrati.

Is i magen, tack.
Is i magen, tack.Foto: Maja Suslin/TT

Redan före valet luftades en oro över att anklagelser om valfusk skulle förgifta atmosfären kring valet. Man menade att sådan typ av misstänkliggöranden av processen skulle vara ägnade att destabilisera den demokratiska kulturen snarare än att värna den, och att det inte skall uteslutas att utländska intressen är inblandade. Det är fullt rimliga befaranden och man skall vara vaksam på den aspekten. Men man får därför inte drivas att stoppa huvudet i sanden inför uppgifter som trots allt förtjänar att tas på allvar. Flera enskilda situationer i vallokaler har rapporterats som inte är av det angenämare slaget. Det är inte fråga om något brett mönster och sannolikt inget som påverkar resultatet, men det är viktigt att incidenter utreds med seriositet och framför allt med is i magen, utan att omges av övertoner åt något håll.

”I så fall öppnas kanske portarna för flera månader av upptrissat stämningsläge”

I skrivande stund är det mycket jämnt mellan blocken med fördel Magdalena Andersson. Så kan det vara. Många turer väntar nog hos talmannen. Faktiskt så många att ett extra val inte kan uteslutas. I så fall öppnas kanske portarna för flera månader av upptrissat stämningsläge. Med stor säkerhet blir det mer emotionellt än för fyra år sedan.

Det är en period som ställer krav på alla. Politiker, journalister och väljare. Bitterhet, hätskhet och misstroende kommer att bubbla, men det är viktigt att det inte tillåts koka över. Det gäller såväl vinnare som förlorare.

Sverige är ett annorlunda land än för tio år sedan. Det kollektiva konsensussökandet är inte lika starkt som förut. På gott och ont. Men i fråga om valresultat är det utan tvivel bra om uppfattningen att man är en god förlorare hålls i allmän helgd.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons