Annons

Låt konferensen bli början på något nytt

Konferensen får inte vara slutet utan måste vara början på ett långsiktigt arbete mot antisemitism i Sverige.
Ledare • Publicerad 14 oktober 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Stora delar av centrala Malmö spärrades av under onsdagen. Polishelikoptrar och drönare var i luften och prickskyttar spanade från hustak. Säkerheten var omfattande när regeringen anordnade en internationell konferens i Malmö om Förintelsen och antisemitism.

Statsminister Stefan Löfven (S)  i synagogan i Malmö i samband med regeringens konferens för hågkomst av Förintelsen.
Statsminister Stefan Löfven (S) i synagogan i Malmö i samband med regeringens konferens för hågkomst av Förintelsen.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hotet och förföljelsen mot judar lever kvar. Förintelsens överlevare och judiska organisationer gör vad de kan för att uppmärksamma de förbrytelser och övergrepp som utförts mot gruppen. Ändå fortsätter trakasserierna. Gamla konspirationsteorier och hatiska nidbilder har det senaste året spridits med ny energi på internet.

Annons

Att konferensen som regeringen dragit ihop förlagts till Malmö är ingen slump. Det som tidigare var en relativt stor judisk befolkning har på senare år minskat i antal efter att judar som känt otryggheten i staden lämnat staden. Malmö stadsarkiv täckte i helgen över judiska böcker i sitt fönster av rädsla för skadegörelse. Det som skulle vara ett uppmärksammande av en förföljd minoritet blev ett övertydligt exempel på vad offentlig judisk kultur kan utsättas för.

Regeringen verkar ha hoppats på att konferensen skulle bli ett uppmärksammat evenemang internationellt. Det är en fråga värd att uppmärksamma men regeringen har samtidigt egna intressen som behöver räddas. Efter närmanden till Palestina och antisemitiska skandaler inom det egna partiet behöver Socialdemokraterna åtgärda den sargade relationen till judiska organisationer och staten Israel.

Trots en deltagarlista med nästan fyrahundra namn och med representation från kungahuset är evenemanget långt ifrån vad regeringen antagligen önskat sig. Inga viktiga representanter från stormakterna eller Israel var på plats. Till och med de nordiska statsministrarna var frånvarande. Inte ens de socialdemokratiska systerpartierna var representerade på plats. Stefan Löfven och regeringen får nöja sig med att visa förinspelade tal från politiska ledare som de hoppats skulle ha hitta till Skåne.

Även om den internationella uppmärksamheten uteblev är målsättningen om att uppmärksamma hågkomsten av Förintelsen och bekämpandet av antisemitism viktig att belysa. Den rödgröna regeringen har misslyckats med att trygga judars liv.

”Det som gjorts har varit otillräckligt och varken regeringen eller Malmö har några större framgångar att visa upp. Utvecklingen har istället gått bakåt och otryggheten ökat.”

Det som gjorts har varit otillräckligt och varken regeringen eller Malmö har några större framgångar att visa upp. Utvecklingen har istället gått bakåt och otryggheten ökat.

Det historiskt stora polispådraget i Malmö var inte bara för att hålla det stora antalet gäster säkra utan även konferensens ämne gav skäl till oro för att ett attentat skulle ske. Risken var inte obetydlig. Att någon angriper evenemanget är en del av hotbilden. Så borde det inte vara i ett land som Sverige. Men det är den verklighet som man behöver utgå ifrån.

Hoten och misstänksamheten mot judar behöver bekämpas. Löfven har fått bjuda in världsledarna och hålla sitt tal. Men det är inget kvitto på framgång. Arbetet har knappt börjat.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons