Annons

Låt s-dröm förbli s-dröm

Den allmänna avskyn för fastighetsskatten är lika stor nu som den var när skatten avskaffades 2008. Trots det riskerar den att bli en het valfråga i takt med att allt fler S-distrikt har ställt sig positiva till ett återinförande, där partiets Göteborgsdistrikt är den senast tillkomna ja-sägaren.
Ledare • Publicerad 26 april 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Motargumenten till skatten är tillräckliga för att ge svindel vid tanken på ett återinförande. Färre kommer ha råd att bo i hus, det kommer bli skatt på skatt eftersom hus redan är köpta med skattade pengar, och låg- och medelinkomsttagare som redan bor i hus kan tvingas att flytta.

Men även S-distriktens förargument är i sig avskräckande. De avslöjar nämligen en ekonomisk politik som inte bryr sig om den lilla människan, och där man vill maximera statens tillgångar till vilket pris som helst.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Annons

Motionärer i Skånedistriktet menade förra året att mindre hus skall ges undantag för skatten ”För att öka acceptansen och förebygga den våldsamma kampanj emot som kan förutses i borgerlig press.” Undantagen skulle alltså inte ges för att småhusägare skall få det bättre, utan endast motvilligt för att Socialdemokraterna skall få igenom reformen och slippa kritik.

I Göteborgsdistriktet försöker några motionärer sammanfatta motståndarsidans kritik om att människor kan tvingas lämna sina hem på grund av skatten, till att deras fastighet kan ha ”ett sentimentalt värde”. Det är visserligen ett eget argument. Men det blir uppenbart att S-distrikten inte ser det djupt omoraliska i att i sig tvinga bort människor från sina hem.

I en annan Skånemotion påtalas hur problematiskt det är att äldre par bor kvar i sina hus. ”En skatt på stora, värdefulla boenden skulle kunna ändra på det och göra det ekonomiskt rationellt för det äldre paret att flytta till något mindre.” Detta blir ett fint sätt att säga att socialdemokrater vill att staten tvingar ut äldre par från sina hus för att ”frigöra” villan för de som staten anser mer behövande. Men staten skall inte bestämma vem som förtjänar att bo i ett hus, och våra äldre skall inte tvingas ut från sina hem på grund av något socialdemokratiskt samhällsprojekt som går över huvudet på den enskilde.

”Detta blir ett fint sätt att säga att socialdemokrater vill att staten tvingar ut äldre par från sina hus för att ”frigöra” villan för de som staten anser mer behövande.”

När man ser över motioner och svar i S-distrikten framgår det att det inte finns något intresse för vad som är gott för svenska folket, eller för att dessa skall anse skatten legitim. Snarare ertappas ett vilset famnande efter identitet och identifiering av de problem som fått partiets väljarsiffror att sjunka val efter val. Vänstersvängen är påtaglig, men bygger på en nostalgisk bild om äldre dagar då Socialdemokraterna innehade en dominerande maktställning. ”Höjda skatter har ju funkat förut?” viskar man sinsemellan, men brister i att skapa någon vision för framtiden.

Oavsett om Socialdemokraterna röstar igenom en återinförd fastighetsskatt under höstens partikongress och kampanjar om att skatten skall minska samhällsklyftorna är det tydligt att S-distrikten inte verkar vilja införa fastighetsskatten för någon väljares skull – utan för statens skull allena. Det finns bara en lärdom att dra av detta – gå inte på det.

Celicia Svärd

Celicia Svärd är ny praktikant på ledarredaktionen. Celicia kommer ursprungligen från Ulricehamn i Västergötland. Hon har en masterexamen i historia från Uppsala universitet och gick Svenska Nyhetsbyråns Skribentskola förra året.

Celicia SvärdSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons