Annons

Låt underhållning vara underhållning

Behöver verkligen alla filmer och serier vi ser predika och läxa upp sin publik? Nej, faktiskt inte.
Ledare • Publicerad 17 december 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Jag såg nyligen flera twitter-användare beklaga sig över nyversionen av en viss serie som var gigantisk under 00-talet. ”De försöker desperat att vara woke” skrev en användare. ”De anstränger sig alldeles för hårt för att framstå som politiskt medvetna. Det känns forcerat” skrev en annan. Många andra kommentaren gick i samma spår.

Serien var under sin storhetstid känd för att våga sig på många kontroversiella ämnen. I backspegeln har vissa segment åldrats dåligt, men den lockar fortsatt stor publik. Originalet kom ut när jag var bebis och hade sin slutsäsong många år innan jag började kolla. Ändå är det en serie jag utan problem sett om många gånger, trots att jag tillhör en väldigt ”medveten” åldersgrupp

Annons

Den är inte unik i det här avseendet. Det känns som allt fler serier och filmer gett sig i kast med att vara uppläxande och predikande. Tittarna behandlas som barn som skall skolas och upplysas. Naturligtvis kan underhållningen vi konsumerar sprida viktiga budskap. Det finns många filmer och serier som är stora just för de innehåller viktiga budskap och lärdomar. Men frågan är om detta verkligen skall pressas in nästan i alla serier och filmer, särskilt på det fyrkantiga sett det sker på allt oftare idag. Det börjar märkas att allt fler stör sig på fenomenet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det blir nämligen lätt genomskinligt. Dialogerna blir torra, sterila och förutsägbara. Det följer mallar många av oss som ”hänger med” förmodligen kan rabbla i sömnen. En vit eller heterosexuell karaktär skall vara hopplöst obildad och läxas upp. Trossatser om patriarkat, normkritik och toxisk maskulinitet skall klämmas in. Politisk hegemoni skall råda mellan i princip alla karaktärer. Inga kritiska perspektiv lyfts.

”Tittarna behandlas som barn som skall skolas och upplysas.”

Problemet är även att det inte känns genuint. Man märker att mycket är konstruerat på ett sätt som bara skall göra att skaparna skall slippa skäll från en särskild liten men högljudd grupp på sociala medier, eller visa att de ”hänger med”. Segmenten tillför oftast inget nytt och känns sällan som de kommit ur skaparnas genuina övertygelse.

Alla konsumerar inte underhållning för att bli uppläxade. Ibland vill folk helt enkelt trycka play och försvinna in i en annan värld. De vill kanske bara underhållas och få ett litet avbrott från sin vardag.

Att avbilda något är inte samma sak som att förespråka det. Filmer och serier kan inte och bör inte enbart ledas av tofu-milda karaktärer som alltid gör rätt eller följer de senaste politiskt medvetna normerna. Folk tröttnar på det.

Vi har de senaste två åren levt med en pandemi som påverkat mångas liv. Dagligen har vi pumpats med katastrofrubriker. Suget efter att helt enkelt bara underhållas och slippa andra diskussioner är nog större än någonsin.

Och nej, det handlar inte om att vara ignorant eller att slippa jobbiga ämnen. Folk kommer hänga med i nyheterna och bilda sig ändå. Det behöver inte tvunget komma från nöjesindustrins halvhjärtade försök. Det borde finnas större utrymme att få att bara underhållas. Framför allt skulle det nog även göra filmerna och seriernas kvalité en tjänst också. Fler predikande serier som nästan bryr sig mer om att bocka av woke-rutorna än att leverera god underhållning önskar nog ingen.

Evin BadrniyaSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons