Annons

Låt Växjö ta hand om jobben

Växjös kommunalråd Bo Frank (M) var tidigt ute och kritiserade etableringsreformen, som innebar att staten tog över ansvaret för nyanländas etablering via Arbetsförmedlingen.
Ledare • Publicerad 5 september 2014

Resultaten talar inte för att reformen varit särskilt lyckad. Några få procent tar sig vidare i reguljärt arbete efter insatserna. Men i beräkningarna måste ett förväntningarnas missnöje tas med, skapat av en övertro på att rätt reformer snabbt kan åtgärda stora och komplexa problem. Det handlar om personer som ofta står långt ifrån arbetsmarknaden.

Det betyder inte att system eller regelverk är ovidkommande. Inledningsvis fanns också hinder för arbete. Den som jämte undervisning och arbetsförberedande insatser jobbade extra fick sin etableringsersättning minskad med det belopp som tjänats in. Det har regeringen förändrat. Samma sak är det för den som lever på försörjningsstöd. Det går i dag att prova på ett kortare arbete utan att ersättningen försvinner. Tidigare gick det också att tacka nej till erbjudet arbete utan att förlora ersättningen. Utvecklingen har gått i rätt riktning. Den som anstränger sig ska inte straffas, den som väljer bort ett arbete ska heller inte gynnas.

Annons

För kommuner som Växjö och Älmhult där arbetslinjen redan var tydlig innebar etableringsreformen mest krångel. Förstatligandet av ansvaret går dock i sin helhet att försvara. Det låg också något symboliskt i att den nyanländes första kontakt skulle bli med en arbetsförmedlande myndighet och inte ett socialkontor.

Samtidigt har Arbetsförmedlingen mer kommit att utvecklas till ett kontrollinstrument än en förmedlare av arbeten. Det väcker frustration hos kommunpolitiker med högre ambitioner än så för sina invånare.

Växjö har därför ansökt hos regeringen att bli pilotkommun för att ett helhetsansvar för arbetsmarknadspolitiken, det vill säga för all den verksamhet Arbetsförmedlingen i dag ansvarar för.

Arbetsförmedlingens monopol är redan delvis brutet. Trygghetsråd som hjälper anställda som tvingats sluta är ett exempel på det, ett annat är fackförbundet IF Metall som startat en egen arbetsförmedling. Konkurrensen, alternativen och de olika metoder som utarbetas skapar på sikt bättre förutsättningar för den som söker arbete. Det talar för att offensiva kommuner som Växjö ska ges en chans att bidra till en bättre arbetsförmedling.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons