Annons

Låtsaskandidaterna i Sveriges Television

Ledare • Publicerad 19 januari 2006
Toppkandidaterna. Svt har gjort ett bottennapp. Foto: Svt
Toppkandidaterna. Svt har gjort ett bottennapp. Foto: SvtFoto: 

Samla ihop en queerteoretiker, en sparkad SSU-ombudsman, ytterligare en gammal SSU-medlem och några övriga hopsamlade vänsteraktivister med hjärtat till vänster, samt ett politiskt alibi som åtminstone inte kallar sig vänster. Vad bildar denna sammansättning av personer om inte SVT:s stora ungdomssatsning Toppkandidaterna! Gruppen bakom programmet tycks ha lyckats med det närmast omöjliga att åsidosätta opartiskhetkrav, liksom ansvaret att kontrollera de medverkandes historia före det att realityserien börjar att produceras. I underhållningen (ironi) som inleds i slutet av januari skall de medverkande tävla om tittarens gunst. Vinnaren som får 250 000 kronor utses genom omröstning efter de 12 avsnitten. Så får politiken sitt eget Robinsson där livet är på låtsas och där allvaret blir lek. Politik blir synonymt med glamour, tv-framträdanden och fester. Långt bort från vardagen och verkligheten för de politiska ungdomsförbundens ledning. Mediesugna personer får draghjälp av den största tv-kanalen i sin jakt på uppmärksamhet.

Ett av de första framträdandena gjorde topp- eller var det låtsaskandidaterna på folk och försvarskonferensen i Sälen, ditkörda i nya för ändamålet dekorerade Volvobilar. Under kvällsminglet rörde de sig världsvant med kameramän i hälarna mellan vindrickande konferensdeltagare diskuterande queerteori. Detta nya sätt att arbeta blir allt vanligare. Vare sig man vill eller inte dras man in i en dokussåpa. Plötsligt bandas samtalet. Tv-mannen står där med sin kamera medan det privata samtalet pågår. Public service bolagets ansvariga tycks inte ha den minsta vilja att programmet skall vara allsidigt och opartiskt. Att döma av deras åsikter är detta en intern tävling mellan vänsterkandidater som alla delar ett stort intresse för det politiskt korrekta.

Ett namn på listan känns dock igen: Michael Sköldeholt, 23 år, från Härnösand kallar sig folkhemskramare. För honom är de viktigast att arbeta mot sexism, rasism, heteronormativitet och kapitalism. Sköldeholt är dock mer känd som tidigare SSU-distriktsordförande i Västernorrland. Efter uppmärksamhet kring medlemsfusket i distriktet fick han tjänst som ombudsman på SSU Kronoberg. Enligt uppgifter fick han sparken i från tjänsten efter det att fusk uppdagades även i Växjödistriktet. Ordföranden i SSU-Kronoberg, Johanna Storbjörk blir dock knäpptyst när Smålandsposten ringer upp henne. Efter fem sekunders tystnad säger hon att hon inte vill prata om saken. Hon vill inte ens bekräfta att Sköldeholt varit anställd av SSU. Hur SVT kunde missa Sköldeholts tidigare förehavanden är minst sagt anmärkningsvärt. När media uppmärksammar SVT får han omedelbart sparken. Det räcker emellertid inte för att upprätta SVT:s trovärdighet. Se på juryns sammansättning och fundera på över vilken chans en med borgerliga sympatier har att vinna: Juryn består nämligen av vänstersocialdemokraten Lotta Gröning från Aftonbladet, förre riksdagsledamoten för vänsterpartiet Hanna Zetterberg Struwe känd som en av traditionalisterna i exkommunisternas parti, religionsfientlige Christer Sturmark, Gringoredaktören Zanyar Adami och artisten Dominika Peczynski. Opartisk sammansättning? Nej. Opartisk jury. Nej. "Låtsaskandidaterna" blir sevärt - fast bara som en parodi på public service. Och hellre ideologiskt skolade politiker från ungdomsförbund med ideellt engagemang som folkvalda än ytliga ungdomar lystna på personlig uppmärksamhet, vinmingel och tv-framträdanden.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons