Annons

Läxan Löfven borde ha gjort

Så fick Stefan Löfven officiellt uppdraget av talmannen att sondera terrängen för en regeringsbildning. Det är en synnerligen dåligt förberedd statsministerkandidat som nu försöker locka till sig Centerpartiet och Folkpartiet.
Ledare • Publicerad 19 september 2014
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Han talar det maktspråk han lärt sig inom arbetarrörelsen. I sak tyder inget på att han menar allvar med sin kritik mot blockpolitiken. Den hade naturligtvis fått bestå om S, V och MP tillsammans fått majoritet i riksdagen.

Om Löfven ärligt och öppet haft en ambition att bryta upp blocken skulle han också ha agerat helt annorlunda under sin tid som partiledare. I stället för svartmålningen av utvecklingen i Sverige hade kritiken kunnat nyanseras och formuleras konstruktivt. Han hade också lagt om politiken i syfte att närma sig sina tilltänkta samarbetspartier. Det enda Socialdemokraterna har gjort för att anpassa sig är att acceptera Moderaternas profilfråga – jobbskatteavdragen. I landsbygdsfrågor har Centern varit huvudmotståndare och i skolfrågan Folkpartiet.

I valrörelsen 2010 försökte de rödgröna att kopiera Alliansens arbetsmetoder, genom att skriva ihop sig på ett antal områden. De missade då som nu vad en verklig förändring handlar om. Moderaterna omprövade sin egen politik, konsekvent och under en lång tid, för att överhuvudtaget möjliggöra ett borgerligt samarbete. Löfven har inte gjort läxan. Därför klarar han heller inte provet.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons