Annons

Ljungby och globaliseringen

Ledare • Publicerad 5 januari 2006
Skroten. Är det här regeringen vill lägga Ljungby? Arkivfoto
Skroten. Är det här regeringen vill lägga Ljungby? ArkivfotoFoto: 

Oförmågan att koppla ihop vad som händer med den nationella ekonomin i det globala skeendet är en belastning för Sverige. Som störst är den inom fackföreningsrörelsen, där ökad rörlighet på arbetsmarknaden ständigt motarbetas. Dessvärre har oförmågan lagt sig som en våt filt även över regeringskansliet. Det finns för många ideologiknappar på finansministerns räknemaskin. Som man räknar får man svar, för att travestera ett känt ordspråk.

Därför är centerledaren Maud Olofssons förslag om en stor utredning om hur globaliseringen påverkar Sverige välkommet. Den kanske inte når de globaliseringskritiska stenkastarna, men kan förhoppningsvis ge de konstruktiva krafterna i samhället en bild av de hot och möjligheter vi står inför. Utredningen kan framförallt få fart på debatten om vilka åtgärder som krävs för att klara anpassningen.

Annons

I Danmark har man i dag brist på arbetskraft inom många sektorer, vilket enligt både fack och näringsliv har sin grund i ökad rörlighet på arbetsmarknaden. Vårt grannland har kombinerat ett generöst bidragsystem med reformerade arbetsrättsregler och hjulen rullar som aldrig förr. Det fungerar i en högkonjunktur, men lär bli kostsamt när det blir sämre tider. Modellen är måhända inget som rakt av kan införas i Sverige, men är tillräckligt intressant att titta närmare på. Att satsa på forskning och utbildning är, precis som Olofsson påpekar, inte det enda som kan bevara den svenska konkurrenskraften. Det behövs satsningar och åtgärder över hela fältet. I dag kan man tala om att regeringen i princip sålt ut den svenska industrin, trots att den är avgörande för dagens och morgondagens välfärd. Ljungby är en av de kommuner som ligger i topp när det gäller exportberoende. Vad händer med Ljungby om dagens politik får ligga fast? Företag står och faller med dagens rigida arbetsrättsregler. Det måste bli både billigare och enklare att anställa, men också att avskeda. Att säga det är kontroversiellt och brukar avfärdas som kapitalistpropaganda. Det är ytterligare ett bevis på att förmågan att tänka stort får ge vika för ideologiska drömmar. På en rörlig marknad slipper vi de inlåsningseffekter som finns i dagens system och som innebär att människor som är på fel plats sitter där de sitter. Rädslan över att hamna sist i turordningen gör att man inte vågar säga upp sig eller nappa på ett jobberbjudande.

Inget av partierna i riksdagen vill avskaffa trygghetssystemen. Det man är oense om rör sig i praktiken om marginella skillnader. Ska vi överhuvudtaget kunna behålla tryggheten måste fler i arbete. Kortsiktiga arbetsmarknadsåtgärder namngivna med ett plustecken räcker inte långt. I både Danmark och Finland finns globaliseringsråd och globaliseringsprogram. I jämförelse med våra grannar kan vi varken vara stolta eller särskilt nöjda.

Marcus Svensson

marcus.svensson@smp.se

0470-77 06 03

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons