Annons

Ljusglimtar för Alliansen

Alliansen har regerat Sverige i snart åtta år. Inför sitt tredje val har man fortfarande nära 40 procent av väljarna bakom sig. Det är ett styrkebesked.
Ledare • Publicerad 5 december 2013

Efter att Statistiska centralbyrån presenterade sin novembermätning ville många fokusera på att de rödgröna ökat sedan i maj. Men om man tittar närmare på siffrorna och jämför med SCB-mätningen i november 2009 är situationen inte lika mörk för Alliansen.

De rödgröna S, V och MP är faktiskt svagare idag än vad de var i november 2009. Då hade de stöd hos 50 procent av väljarkåren, idag hos 49,8 procent. Gapet till regeringssidan är visserligen något större eftersom allianspartierna backat. Men med Centern och Kristdemokraterna över riksdagsspärren går Alliansen samlad in i valåret.

Annons

De rödgröna partierna har däremot inte kunnat enas om en valplattform, utan ställer upp ett och ett. Svenska väljare brukar bestraffa den sida som inte har sitt regeringsalternativ klart. Det var de borgerligas problem under Socialdemokraternas långa maktinnehav. Man ledde ofta i opinionsmätningarna, men eftersom man inte kunde enas om ett regeringsförslag ansågs man vara för dåligt förberedda. Nu är det Löfven som sitter i den sitsen.

När det gäller förhållandet mellan de två blocken är alliansens utgångsläge inför 2014 därför inte sämre än det var för fyra år sedan.

Om man ser svensk politik som i huvudsak än kamp mellan S och M är situationen dessutom bättre än den var inför 2010. Socialdemokraterna tycks vara permanent försvagade. I november 2009 hade de 36,5 procent av väljarna bakom sig. I årets mätning står S på 34,3 procent. När Håkan Juholt hade samma siffror ansågs det vara närmast skandal.

Moderaterna har också backat jämfört med 2009, men bara med 0,7 procentenheter. Det gör att skillnaden mellan S och M är mindre inför 2014 än det var inför 2010.

Till ekvationen ska läggas att Fredrik Reinfeldt har större förtroende än Stefan Löfven när det gäller statsministerrollen och Moderaterna har mycket större förtroende bland människor när det gäller landets ekonomi. Det är viktigt på valdagen då svenska väljare traditionellt lägger stor vikt vid frågan om vilket parti som bäst kan sköta statens finanser.

Man ska därför vara försiktig med att tillskriva de rödgröna en seger i förskott. Inte minst eftersom det är långt kvar till valet. Hälften av väljarna beslutar sig under valrörelsen. En tiondel sägs bestämma sig först vid vallokalen.

Ett orosmoment är att SCB-mätningen slår fast en uppgång för Sverigedemokraterna. Över nio procent av de tillfrågade säger att de ska rösta på SD. Det skulle försvåra möjligheterna att få en någorlunda effektiv minoritetsregering, oavsett vilket block som vinner.

Ett hopp i sammanhanget är att valet 2014 föregås av val till Europaparlamentet. Ett extra val före riksdagsvalet missgynnar partier som bygger på proteströster, eftersom väljarna då redan fått tillfälle att avreagera missnöje. Men det enda vi kan vara säkra på är att alla röster kommer att räknas 2014.

Mathias Bred

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons