Annons

LO åt höger

Ledare • Publicerad 7 april 2004

I SVENSK skattehistoria torde gårdagen åtminstone förtjäna att eget stycke om än inte något eget kapitel. Ty det är inte varje dag som LO presenterat förslag om skattesänkningar. Tvärtom; dylika propåer brukar anklagas för att "rasera välfärden", "hota de svaga eller omfördela till "de rika". Men tiderna förändras och LO med den. Numera är det forna LO-ekonomer som är de mest kanske trovärdiga förespråkarna för en avskaffad förmögenhetsskatt medan efterträdarna i LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm engagerat talar för sänkta inkomstskatter. Tydligen är det så att den vänster som också huseras i huset får hålla sig till familjefientliga krav kvoterad föräldraförsäkring, men över den hårda ekonomiska politiker har den uppenbarligen ett begränsat inflytande.

Som av en händelse presenteras förslaget efter det att regeringen gjorde upp med budgeten med stödpartierna. Var det så att regeringen inte skulle sättas under onödig press under förhandlingarna? Men förslaget kommer veckan före det att socialdemokraterna samlas på den tillväxtkongress statsminister Göran Persson utlyst.

Annons

NÄR ARBETARRÖRELSEN samlas denna gång går således den fackliga delen på kollisionskurs med den politiska. Det hör möjligen till ordningen med ett aktivt eller ett latent rosornas krig. Men denna gång står LO något förenklat till höger om partiet i en rad frågor, bortsett då från de feministiskt färgade idéerna om kvoterad föräldraförsäkring. Metall talar om vikten av en trygg energiförsörjning, medan regeringens energipolitik är osäker. LO centralt har svårt för övergångsregler, medan regeringen inte verkar få någon parlamentarisk majoritet för sin linje mot "social turism". Metall talar om vikten av att underlätta för svenskt företagsägande samtidigt som regeringen skjuter förändringar av förmögenhetsskatten på framtiden. Till detta krav på ett batteri av åtgärder kan alltså nu också fogas rejält sänkta inkomstskatter som en kompensation för egenavgifterna.

LO HAR visserligen aldrig varit tillväxtfientligt - så inte heller socialdemokratin. Men företagaren eller nyckelpersonernas roll i skapandet av tillväxt har arbetarrörelsen traditionellt haft svårt att förstå. Tillväxt har handlat om storföretag, om en aktiv näringspolitik och satsningar på infrastruktur inom ramen för en högskattestat. Frågan är dock vilket diskussionsklimat det blir på kongressen som hålls bara två veckor efter det att regeringen träffat en uppgörelse med stödpartierna som varken innehåller skattesänkningar eller andra prioriteringar av företagande.

Martin Tunström

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons