Annons

LO-Tidningen på alliansens sida

Medan LO driver en hård kampanj mot regeringen går LO-tidningen ut och tar ställning för en annan energipolitik än oppositionens.
Ledare • Publicerad 17 augusti 2010

I en ledare där de flesta av raderna utgör ett angrepp på alliansregeringens politik när det gäller Vattenfall är budskapet klart: "Genom att ersätta äldre reaktorer med nya och moderna kan vi också på längre sikt öka elproduktionen, vilket sannolikt är nödvändigt om vi ska klara av att helt fasa ut fossila bränslen." LO-Tidningen anknyter till en fackföreningstradition vad gäller utgivningen: Medan fackförbundens ledningar många gånger är lojala med socialdemokratin - inom ramen för som det heter den fackligt politiska samverkan - finns det en självständighet i fackföreningspressen. Även under en valrörelse uppenbarligen. Ledningen bedriver negativt kampanjande, tidningen säger vad ledningen egentligen tycker, i energipolitiken. Men under ett valrörelse tycks dte vara viktigare att angripa alliansregeringen hårt än att tala om energi, jobb och tillväxt för basindustrin.

Energidebatten borde vara efterfrågad. I går uppmärksammades att avstängningar av kärnreaktorerna väntar i vinter. Ånyo kan kraftbrist uppstå liksom högre priser. Med ett fåtal reaktorer är det också normalläge att någon eller några av säkerhetsskäl är stillastående. Energipolitiken borde diskuteras av fler än LO-Tidningen.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons