Annons

Löfven beroende av Vänsterpartiet

Stefan Löfven hade ingen bra dag igår. Dagen inleddes med att Alliansen i en debattartikel i DN stängde dörren för en Socialdemokratisk minoritetsregering. Även om de rödgröna blir större än Alliansen kommer den senare att lägga en gemensam höstbudget. Det innebär sannolikt att S måste samarbeta med både MP och V för att få igenom sitt förslag.
Ledare • Publicerad 22 augusti 2014

Under förmiddagen fick Alliansen stöd från Jonas Sjöstedt som påpassligt underströk att han skulle lägga sin egen budget om Vänsterpartiet inte får vara med och bestämma. Därmed stod det klart att om opinionssiffrorna håller i sig kommer Stefan Löfven kunna vinna valet, men regera landet bara om han gör stora eftergifter för V. Som kronan på verket framträdde Löfven i en snabbt påkommen presskonferens där han inte hade mycket att säga. Den som inte röstar på Socialdemokraterna röstar på Sverigedemokraterna kanske man kan sammanfatta hans budskap. Om regeringsbildning ville han fortfarande inte prata.

Vad som skett är att opinionsläget gett Vänsterpartiet en maktställning. Hur V väljer att samarbeta med de två andra rödgröna partierna i höst kan mycket väl bestämma om det blir nyval eller inte.

Annons

När riksdagen röstar om budget vinner nämligen det alternativ som har flest röster. Till exempel har Alliansen under den gångna mandatperioden kunnat få igenom budgetar trots att man varit i minoritet därför att de rödgröna och SD lagt separata förslag. Om de hade kunnat enas hade det blivit regeringskris och nyval.

För den som regerar gäller det att vara säker på att ingen alternativ budget i riksdagen får större stöd än den egna. Risken är stor att det i valet inte räcker med bara S+MP för att bli större än Alliansen. Då behöver Löfven i höstbudgeten stöd även av Vänsterpartiet.

För Jonas Sjöstedt är det en sak att rösta fram en socialdemokratisk statsminister, men en helt annan sak att göra en gemensam budget. Då blir Vänsterpartiet medansvariga till den förda politiken, och partiets gräsrötter vill ha en betydligt annorlunda politik än den som Stefan Löfven gått till val på.

Vad som framförallt torde bli en konflikt är vad som lite slarvigt kommit att klumpas ihop under begreppet ”vinster i välfärden”. Men även saker som Försvar, rättsstat, skola och energipolitik lär bli föremål för tvist. Socialdemokraterna står mycket närmare Alliansen än Vänsterpartiet i många sakfrågor.

Om en rödgrön regering kan bli möjlig synes därför komma att bero på hur kompromissvillig Jonas Sjöstedt är. Hur mycket är han beredd att offra av sin renlärighet för att låta en rödgrön regering sitta kvar, och hindra en regeringskris?

Förra valet förlorade Socialdemokraterna enligt sina egna analyser bland annat på att man samarbetade med V. De gamla kommunisterna skrämde bort mittenväljare. Inför det här valet har Löfven använt taktiken att låtsas som om V inte finns. Det verkar inte ha fungerat. S ligger kvar på historiskt låga nivåer och V kan ha nått en lika historisk position av inflytande.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons