Annons

Löfven blir beroende av SD

Alliansen har lagt sin egen skuggbudget. Beslutet att inte bryta ut och strida om enskilda budgetposter är klokt och ger flera goda effekter.
Ledare • Publicerad 11 november 2014
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Viktigast är förstås att budgetöverenskommelsen från 90-talet som ska möjliggöra regeringsbildning också i ett flerpartisystem med många småpartier överlever. Överenskommelsen ifrågasattes av Socialdemokraterna förra hösten i turerna kring det femte jobbskatteavdraget. Men Alliansen använder inte det svaga rödgröna mandatet för att undergräva regeringen.

Samtidigt visar de fyra borgerliga partierna att det finns en sammanhållen och regeringsduglig opposition. Beslutet sänder en signal om ansvarstagande som kommer att vara till Alliansens fördel. Svenska väljare lägger stor vikt vid vem som har det mest trovärdiga regeringsalternativet. Genom att upprätthålla budgetpraxis och inte ställa till med regeringskris stärker Alliansen sitt förtroende.

Annons

En annan positiv följdeffekt är att den ideologiska närheten mellan de röda partierna och Sverigedemokraterna synliggörs. Beröringspunkterna har hittills undgått många väljare. Inte minst därför att röda debattörer och ledarsidor har försökt att utmåla SD som höger, och skapa bilden av att SD skulle stå närmare Alliansen än de rödgröna. I praktiken är SD:s styrka att de inte passar in på någon traditionell vänster-högerfråga. I de tunga ekonomiska frågorna om skatter och bidrag står SD dock på vänsterkanten i svensk politik. I valet mellan de rödgröna och Alliansens budgetar spelar det roll att SD vill höja A-kassan, att de vill höja arbetsgivaravgifterna för unga, och att de vill sänka skatten för pensionärer.

Det är därför en ganska ofarlig gissning att Sverigedemokraterna inte röstar på Alliansens budget den tredje december. Löfven kommer därmed att få igenom, men på nåder från Sverigedemokraterna. Det borde åtminstone få tyst på kören som ständigt ropar om att Alliansen samarbetar med SD.

Att Alliansen släpper igenom budgeten behöver inte betyda man upphör vara en effektiv opposition. Budgeten är ett ramverk. Därutöver finns mängder av tillfällen att i riksdagen ta strid om enskilda frågor där det krävs lagstiftning. Det kan handla om att rösta ned regeringens propositioner, eller om att själva försöka få till utskottsinitiativ som måste släppas fram till omröstning, och som blir rättsligt bindande för regeringen.

Stefan Löfven har sagt att han inte kommer regera på någon annans budget. Men däremot kan han få regera utifrån någon annans politik.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons