Annons

Löfven lurar inga feminister

Ledare • Publicerad 13 juni 2014
Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Just nu pågår feministiskt forum i Malmö. Stefan Löfven tog där tillfället i akt att presentera ett handlingsprogram på femton punkter med namnet ”Första jämställdhetsåret”.

Löfvens gästspel på konferensen är valkamp, inte mot de borgerliga, men mot Gudrun Schyman. De senaste veckornas opinionsmätningar visar att FI kan bli ett huvudbry för Stefan Löfven.

Annons

FI går framåt, och de tar framförallt väljare från de rödgröna. Valundersökningen i samband med EP-valet visade att 85 procent av FI:s väljare upplevde sig som vänster på den politiska skalan.

Ett enfrågeparti i det egna blocket försvårar för den som vill bilda regering. Gudrun Schyman skulle knappast heller vara den som sitter still i båten.

Stefan Löfven har således all anledning att försöka marginalisera FI. Frågan är dock om det räcker för S-ledaren att åka på feministkongresser och presentera jämställdhetspolitiska program.

FI-rösterna kan vara utom hans räckhåll. Människor som dras till enfrågepartier är sällan samma sort som de som uppskattar de bredare folkrörelsepartierna. FI hittar sina väljare bland kvinnliga akademiker i storstäder. En miljö där S har haft svårt att vinna mark.

Kanske är Socialdemokraternas förslag också för vaga för FI-väljarna. Man säger till exempel att man kommer att kräva rätt till heltid, men bollar frågan till arbetsgivarnas parter. När det gäller uttagen av föräldradagar skriver man att redan under första regeringsåret kommer att ”fatta beslut om avgörande steg som närmar oss målet om en jämn fördelning”. Men sedan fortsätter man: ”Vilket verktyg vi använder för att nå dit ska vi först diskutera”. Likaså säger man sig vara öppen för att kvotera bolagsstyrelserna, men bara om utvecklingen inte förbättras.

Det är utfästelser som har hörts förut, och de biter knappast på dem som ser ojämställdhet som det största samhällsproblemet.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons