Annons

M måste ta strid om SD-väljare

Moderaterna tappade större andel till Sverigedemokraterna än vad som antogs i samband med valet. Det framgår av en forskningsrapport av Per Oleskog Tryggvasson vid Göteborgs universitet. I rapporten viktas SVT:s stora valundersökning mot det totala valresultatet. SD var underskattade i valplatsundersökningarna vilket spelade in på hur stora flöden man bedömde kom från andra partier.
Ledare • Publicerad 4 november 2014
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Från början såg det ut som om M och S bidrog med ungefär lika stora andelar av sina väljare från 2010. Men med viktade siffror är det fler än var tionde av M:s väljare 2010 som 2014 valde att rösta på SD. 11,4 procent istället för uppskattade 7,6 procent. Socialdemokraternas tapp till SD stannar på 7 procent .

Fredrik Reinfeldts försvar mot just sådana tecken i opinionsmätningarna brukade vara att det handlade om tidigare S-väljare, alltså inga riktiga moderater. Tittar man på vilka partibytarna är enligt valundersökningen kan det stämma. Det handlar till stor del om väljare med mycket lågt förtroende för det politiska systemet. Moderata väljare är annars den grupp som har högst förtroende för systemet. Partibytarna är också i regel ointresserade av vänster-högerskalan, medan traditionella moderater naturligtvis definierar sig som höger. Partibytarnas identitet talar för att det var nya moderater partiet tappade.

Annons

Det här betyder dock inte att Moderaterna kan andas ut. Det var ju M som var det riksdagsparti som bidrog med flest väljare till SD:s framgångar. Det går inte bara att låtsas som om utmaningen från SD inte finns. Hur M hanterar hotet från SD kommer sannolikt vara avgörande för alliansens möjligheter att komma tillbaka i regeringsställning 2018.

Mathias Bred

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons