GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Maktdemonstration på minnesdag

Tioårsdagen av massmordet på Utøja blev en värdig tillställning som samlade etablissemanget i gemensam bearbetning av det bestialiska dådet. Så såg det ut i Norge, landet vars parlament och socialdemokratiska ungdomsförbund och barn utsattes för dödligt våld från en politiskt motiverad gärningsman.
Ledare • Publicerad 24 juli 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I Sverige användes minnesdagen till en massiv smutskastningskampanj. Opinionsbildare och politiker på vänsterkanten valde detta tillfälle till att göra så stor skada som möjligt mot sina politiska motståndare. En liberal Timbroanställd fick av en Miljöpartist höra att han försvarat mördaren Breiviks ideologi. Företrädare för Liberalerna anklagades för att samarbeta med fascister som går Breiviks ärenden.

Det går att klaga på att människor i Sverige är dåliga på att sörja. Att de har ett begränsat emotionellt register som gör att man får ha förståelse för att sorg och hågkomst uttrycks på märkliga och kantiga sätt. Men det som vänstern visade i torsdags var något annat. Flera av deras företrädare trodde uppenbarligen att de gjorde rätt, att de hedrade offren, genom att bete sig illa på sociala medier.

Högerpolitiker och debattörer verkade chockade. De var helt inställda på att delta i minnesdagen och efter bästa förmåga hedra offren. Det finns ju trots allt tillfällen som inte passar att göra politik av, och de demokratiska värderingarna har man gemensamt. De flesta, förutom mördare, är också överens om att mord är ett av de värsta brotten och att det blir än värre om det utförs i politiska syften. Därför räknade högern med att de skulle vara välkomna att delta i sorgen.

I Norge deltog statsminister Stefan Löfven i en värdig minnesceremoni. I Sverige pågick något annat.
I Norge deltog statsminister Stefan Löfven i en värdig minnesceremoni. I Sverige pågick något annat.
Foto: Beate Oma Dahle

Men ett antal (tillräckligt stort och etablerat för att motivera denna text) företrädare från vänster sa ifrån. Högern var inte välkommen att dela minnesdagen eftersom högern i förlängning eller rent konkret arbetar för samma mål som Breivik. Att man upprörs över denna anklagelse framställdes som ytterligare bevis på att man egentligen inte bryr sig om de ungdomar som mördades.

Med ett sådant bemötande går det inte att vinna. Om från höger fortsätter att bry sig om vänsterns moraliska domar finns bara två vägval: att anpassa sig eller att bli det monster som man redan beskrivs som. Det är polarisering i sin renaste form och ett sätt att söndra och härska. En del av vänster beslöt att viga den tjugoandra juli 2021 till råa härskartekniker. Syftet är just att fortsätta vinna, att alltid gå längre för att vinna makten.

Den goda nyheten är att man kan strunta i vänsterns moraliserande. Det finns andra etiska system som bygger minst lika hållbara och människovänliga samhällen som deras. Man måste inte acceptera deras dikotomi.

Borgerliga partier bygger på en världsbild där människan har ett värde även utanför politiken. Därför kan man sörja de mördade ungdomarna trots att de var människor som arbetade för andra politiska mål än dem. Vänstern behöver efter veckans moraliska kollaps visa att den skulle klara av att göra samma sak.

Jacob SidenvallSkicka e-post