Annons

Många om och när men få hur

Den 21 januari i år fick Socialdemokraternas finansministerkandidat Magdalena Andersson det mindre roliga uppdraget att förklara att partiets löften om en avskaffad "skatteklyfta" mellan löntagare och pensionärer inte skulle kunna jämnas ut under kommande år.
Ledare • Publicerad 25 juni 2014

I går när Socialdemokraterna presenterade ett omfattande löfte om en sänkning av skatten för pensionärer stod Andersson inte på scenen. Det kan man förstå. Skattesänkningen är för att använda ett frekvent ord i Stefan Löfvens terminologi - när det gäller Alliansens politik alltså - ofinansierad.

Vad är det som förändrats sedan januari? Socialdemokraterna har inte presenterat några nya budgetförstärkningar under våren och sommaren. Den föreslagna höjningen av krogmomsen och avskaffandet av ungdomsrabatten på arbetsgivaravgifterna ska uppenbarligen finansiera alla S-reformer. Det finns således inget nytt tidigare okänt reformutrymme att ta av. Däremot har partiet gått kräftgång i opinionen. Och när Alliansen inte lovar några skattesänkningar alls passar Löfven på att triangulera, särskilt Kristdemokraterna har ju länge drivit på för en sjätte skattesänkning för pensionärerna.

Annons

Även gårdagens löften handlar dock mer om mål än medel. Avskaffandet av "klyftan" utlovas när det Socialdemokratiska jobbmålet är nått. Då är vi i framme vid mitten av nästa mandatperiod, om Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet 2020 enligt Stefan Löfvens tidigare presenterade må. Det är således många om och många när och få hur. Innan Löfven berättar hur jobbmålet ska nås tas det alltså till intäkt för andra reformer. Det är Socialdemokraternas egen variant på ämnet dynamiska effekter, långtifrån principen om krona för krona.

Verklighetsbeskrivningen haltar också. "Sverige är det enda land som beskattar lön och pension olika". TJa, I en rad av OECD:s länder - USA, Frankrike, Irland och Danmark - finns som Finanspolitiska rådet uppmärksammat exempel på skattereduktion för arbete som vanligen dock baseras på hushållets inkomst. Och om man tycker att det är orättvist med en skillnad i beskattning av lön och pension kanske det bör uppmärksammas att löntagare betalar en allmän löneavgift på sammanlagt 137 miljarder kronor (!) direkt till statskassan. Pensionärer som arbetar har för övrigt också ett mycket större jobbskatteavdrag och ett högre grundavdrag än löntagare.

Jodå, pensionärer förtjänar lägre skatt. Sedan 2006 har skatten på pensioner för övrigt också sänkts med 16 miljarder kronor av regeringen. Men utan budgetdisciplin och ordning på statsfinanserna väntar möjligen inte bara på sikt skattehöjningar utan framför allt färre arbetande timmar och lägre tillväxt och därmed tunnare plånböcker för landets pensionärer.

Martin Tunström, politisk chefredaktör Barometern

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons