Annons

Mer direktör än ämbetsman

Polismyndigheten i Kronoberg upphör vid årsskiftet och ersätts av en nationell polismyndighet. Nu står det klart att den nya polisorganisationens betydligt mäktigare rikspolischef blir Dan Eliasson.
Ledare • Publicerad 21 november 2014
Foto: BERTIL ERICSON / TT

Tidigare har han lett Försäkringskassan, Migrationsverket och varit biträdande chef vid säkerhetspolisen. Det senare en reträttpost efter tiden som statssekreterare för den förre justitieministern Thomas Bodström (S).

Om kopplingen till Socialdemokraterna inte uppfattades som besvärande av Alliansregeringen så kan den ses som en tillgång under en rödgrön regering. Det är traditionell socialdemokratisk utnämningspolitik. Partiboken väger tungt. Å andra sida tillhörde posten som rikspolischef de chefsbefattningar Alliansen framhöll höll som undantag från öppen rekrytering.

Annons

Utnämningen kan heller inte klandras för att ha bortsett från förtjänst och skicklighet. I rapporteringen nämns nu det öppna avståndstagandet från Jimmie Åkesson, som en av hans fadäser. En ämbetsman ska inte ägna sig åt partipolitisk positionering. Men det förtar inte att Eliassons meritlista inom statlig förvaltning är tung.

För att förstå vilken chef den nya polismyndigheten får är det avtrycken på tidigare arbetsplatser man får leta efter. Försäkringskassan kan aldrig bli en riktigt populär myndighet, eftersom man inte bara administrerar ersättningar utan också ger avslag. Men under senare år har förtroendet rasat. I den senaste interna mätningen visade sig enbart var fjärde anställd ha förtroende för sin generaldirektör, det vill säga Dan Eliasson.

Även tiden som generaldirektör på Migrationsverket ger en något bitter eftersmak. Eliasson förde in ett koncept från japansk biltillverkning i verksamheten. Det tycks vara new public management i stället för ämbetsmannaideal, rättsligt patos och myndigheters särart som sätts i främsta rummet. På Migrationsverket var Eliassons mål att snabba upp ärendehanteringen. Med ett bättre statistiskt utfall framstår man också som handlingskraftig inför sin arbetsgivare, det vill säga regeringen. Men det tillhör också bilden att det är enklare att ge ett bifall på en ansökan än att motivera avslag och riskera överklagandeprocesser. Med tanke på att polisen redan i dag kritiseras för att jaga ”pinnar” i statistiken i stället för mer tidskrävande utredningsarbete väcks det inget större hopp om en förändring med Eliasson som chef.

Så påminns vi också om hur regeringen ser på polisens uppgift. Det är inrikesminister Anders Ygeman (S) och inte justitieminister Morgan Johansson (S) som håller i utnämningen. I en av de största omorganiseringarna i svensk statlig förvaltning i modern tid kan det för övrigt noteras att allt fler chefer hämtas utanför polisen. Det gäller exempelvis den nya polischefen för det som kallas region Syd, där Kronoberg ingår. Annika Stenberg kommer från Skatteverket. Oavsett kompetens handlar ett framgångsrikt ledarskap också om förtroende. Något som blir än mer viktigt i en utsatt, ibland våldsam och ofta påfrestande verksamhet. Frågan är om Stenberg eller Eliasson kommer kunna bära uniformen med det förtroende som krävs. En smekmånad är knappast att vänta.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons