Annons

Mer förfall bakom Pisa-raset

”De svenska resultaten är nu tillbaka på samma nivå som 2006, innan de började sjunka. En glädjens dag för lärare, elever och svensk skola”. Så bombastisk och självberömmande lät utbildningsminister Anna Ekström i december förra året apropå Pisa-mätningen som visade på ett trendbrott för de annars usla svenska resultaten.
Ledare • Publicerad 3 juni 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Nu var det redan 2000 de började sjunka och inte från just det år alliansregeringen tog rodret. Men Expressen har visat att den värsta bluffen är mycket större än så. Det verkar inte vara annat än en nationell skandal.

Sverige fuskade i mätningen helt enkelt. Ett större antal utrikesfödda elever -sådana som är erkänt kunskapssvaga och drar ned det totala snittet – än vad som är tillåtet sorterades bort ur urvalet för provet. Flera rektorer som Expressen talat med erkänner att de har plockat bort vissa elever i strid med reglerna. Och det är de rektorer som man över huvud taget lyckats spåra upp. Det har aldrig varit meningen att någon skall få veta vilka skolor som deltog i Pisa eftersom Skolverket har sekretessbelagt det.

Annons

I korthet innebär Expressens beräkningar att Sverige ”egentligen” fått sämre resultat på läsförståelse, naturvetenskap och matematik. De ämnen som officiellt stod för det officiella trendbrottet. Det svenska raset i kunskapsligan har inte alltså bromsats upp alls, utan fortsatt med oförminskad hastighet.

Att politiker vrider och vänder på sanningen, fifflar och fular, är alltid trist men inte ovanligt. Vad som är alarmerande i det här fallet är att en myndighet, Skolverket, av den hittillsvarande bilden att döma har spelat med i fusket. Alltså just den myndighet som har i uppdrag att hålla ordning på rätt och fel kring studieresultat.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är ett beteende som påminner om den offentliga kulturen i rakt ut sagt mer efterblivna länder, sådana vi inte riktigt tar på allvar.

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson ser ingen anledning för myndigheten att göra någonting annorlunda eller idka självkritik alls. Han ”välkomnar” dock en utomstående granskning.

Jo, och något annat kan han knappast säga. Det är nämligen inte upp till honom om hans fögderi skall synas i sömmarna eller inte. Liberalerna har redan krävt att han skall kallas till riksdagens utbildningsutskott och begärt en utredning antingen från Statskontoret eller Riksrevisionen. Moderaterna vill kalla in även Anna Ekström (tidigare generaldirektör på Skolverket) och har tillagt att provet bör ogiltigförklaras om uppgifterna stämmer.

Och det är riktigt. Men det handlar inte bara om att få till stånd en korrekt bild av det sorgliga tillståndet i svensk skola. Det handlar också om att synliggöra vad som ter sig som en röta i svensk statsförvaltning. Det finns mycket som tyder på – även vid sidan av den här skandalen – att det är fråga om ett pågående förfall även där.

I andra länder, sådana med bättre kunskapsresultat i Pisa-mätningarna förresten, hade utbildningsministern självklart avgått.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons